Zagrebačka Hitna zbog vrućina imala 10 do 15 posto više intervencija

Vijesti 21. lip 202419:05 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba zabilježio je zbog visokih temperatura tijekom dana 10 do 15 posto više intervencija.

Voditeljica smjene Nastavnog zavoda rekla je da intervencije nad desetak osoba nisu bile zbog sunčanica ili toplinske iscrpljenosti, nego zbog slabosti, malaksalosti i kolapsa, kratkotrajnog gubitka svijesti, koji se mogu povezati s visokim temperaturama.

Građane je ponovno pozvala da izbjegavaju boraviti na suncu od 10 do 17 sati, te da se tuširaju u mlakoj vodi i nose prozračnu odjeću svijetle boje od prirodnih materijala.

Potrebno je uzimati i više tekućine, najviše vode koja se može i posoliti radi gubitka elektrolita, a treba izbjegavati konzumaciju alkohola i napitke s previše kofeina i šećera.

Dom treba pokušati rashladiti spuštanjem roleta, zavjesa i klima uređajima, ali se pritom ne smije sniziti temperatura više od sedam stupnjeva od vanjske temperature.

Hitrov je upozorila kako električni ventilatori mogu pružiti osvježenje i olakšanje, no ako je temperatura iznad 35 stupnjeva neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

“Najbolje je izbjegavati težak fizički rad, djeca, starije osobe i trudnice trebaju izbjegavati boravak na otvorenom, ne smiju se ostavljati djeca i životinje u parkiranom vozilu i treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!