Zasad ništa od novog sustava za granične provjere: “Hrvatska je spremna, ali ove tri države nisu”

Svijet 11. lis 202409:31 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Europska komisija odlučila je odgoditi uvođenje Entry/Exit System (EES), sustava praćenja prelaska granice državljana trećih zemalja, za koji se očekivalo da će stupiti na snagu 10. studenog.

lva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove, potvrdila je da odgodu na kraju sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u četvrtak na kojem se raspravljalo o tom pitanju, prenosi Dnevnik.

“10. studenoga više nije na stolu”, rekla je Johansson novinarima, ističući da su Njemačka, Francuska i Nizozemska, na koje otpada oko 40 posto svih prelazaka granice u EU-u izjavile da nisu spremne.

“Nadam se da možemo početi što je prije moguće, ali zasad nema novog vremenskog okvira. To također ovisi o pravnoj procjeni koju ćemo napraviti i upravo sada radimo na tome”, dodala je.

U svakom slučaju, naglasila je, postupno uvođenje neće krenuti 10. studenog.

“Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sada se vodi rasprava je li središnji sustav na razini EU-a spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u studenome, niti će sustav biti uveden na svim graničnim prijelazima u svim državama odjednom”, rekao je ministar unutarnjih Davor Božinović nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a, na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o tom pitanju.

Što je EES?

EES je zajednički elektronički sustav koji će bilježiti i pohranjivati informacije o datumu, vremenu i mjestu ulaska i izlaska državljana zemalja izvan EU-a koji prelaze granice EU-a, čime se definitivno napušta udaranje pečata u putovnice. Automatski će izračunavati trajanje dopuštenog boravka tih državljana trećih zemalja i izdavati upozorenja državama članicama EU-a o isteku razdoblja dopuštenog boravka. Primjenjivat će se na osobe kojima je potrebna viza za kratkotrajni boravak i na one koji dolaze iz zemalja izvan EU-a izuzetih od obveze posjedovanja vize.

EES će pohranjivati podatke o identitetu, putnim ispravama i biometrijske podatke, koji će se čuvati tri godine za one putnike koji poštuju pravila o kratkotrajnom boravku i pet godina za one koji prekorače trajanje dopuštenog boravka.

U okviru tog novog sustava službenici graničnog nadzora skenirat će otiske prstiju osoba koje prvi put prelaze granicu ili će fotografirati te osobe. Te će se informacije pohraniti u digitalnom spisu, što će omogućiti da se točno zna tko ulazi u šengenski prostor sa stranom putovnicom i tko ostaje dulje od dopuštenih 90 dana.

Ministar Božinović kaže da će sljedećih dana Komisija razgovarati s agencijom eu-Lisa kako bi se definiralo postupno uvođenje EES-a na određenim graničnim prijelazima.

“Postupno uvođenje može imati i svoje prednosti jer se onda na jednom mjestu može vidjeti što se eventualno treba popraviti”, kaže ministar.

Sve države članice, osim Cipra i Irske te četiri pridružene schengenske zemlje – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska – sudjelovat će u programu. Putovnice na Cipru i u Irskoj i dalje će se ručno pečatirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!