Zašto AEM ne odgovara na pitanja o koruptivnim državnom oglašavanju u medijima?

Vijesti 13. pro 202311:29 0 komentara

Puno je pitanja nakon posljednje afere u Ministarstvu gospodarstva u kojoj savjetnik ministra, Jurica Lovrinčević, nudi državni novac određenim medijima kako bi ga kasnije međusobno podijelili.

Najviše je pitanja odnosi se upravo na financiranje medija od strane državnih i javnih tvrtki, ali i javnih lokalnih samouprava.

S obzirom na ova najnovija saznanja o prikrivenom i koruptivnom oglašavanju u medijima N1 je u utorak uputio nekoliko pitanja i Agenciji za elektroničke medije (AEM):

  1. Kontrolira li Agencija navode i tvrdnje o prikrivenom oglašavanju, koliko je takvih postupaka pokrenuto u 2022. i 2023. i koliko je donijeto odluka?
  2. Provjerava li Agencija podatke o oglašavanju državnih i javnih tvrtki u medijima i koruptivnom utjecaju na uređivačku politiku i je li otvoren i jedan slučaj u 2022. i 2023.?
  3. Namjerava li Agencija provjeriti iznijete podatke o posljednjem slučaju savjetnika Jurice Lovrinčevića i načinu utjecaja i oglašavanja državnih i javnih tvrtki u medijima?

Do zaključenja ovoga članka nismo dobili odgovore.

Pitali smo predsjednicu Europske federacije novinara, Maju Sever, koja je gostovala u Novom danu kod Tihomira Ladišića, postoje li bilo kakvi kontrolni mehanizmi koji bi pokazali koji je i koja je svota novca kojom se pokušava korumpirati medije.

“Jučer je na press konferenciji Andreja Plenkovića vaš novinar pokušao postaviti pitanje, ali je premijer preko toga vrlo brzo prešao”, rekla je.

“Odgovornost je na upravama tih firmi. Lovrinčević spominje te firme i govori o iznosima od 200 tisuća eura. Netko upravlja tim firmama iz kojih jedan savjetnik iz ministarstva uzima novce. Zamislite da netko nepoznat uzima iz vaše firme i maše s 200 tisuća eura i na taj način u koruptivnoj akciji podmićuje medije”, dodala je.

“Treba krenuti od toga tko upravlja tim firmama i tko postavlja te ljude koji ne postavljaju nikakva pitanja. Ne, nije odgovornost samo na ministru ili Lovrinčeviću, nego i na upravama tih poduzeća koje imaju sredstva koje daju nekom savjetniku da korumpira i pritišće medije. To je pitanje novinar pokušao postaviti, ali na njega nismo dobili odgovor”, navela je.

“Vlada i premijer su odgovorni zbog toga što živimo u državi u kojoj je ovo moguće i zbog toga što nema mehanizama kontrole. Zbog toga što sustav podržava ovakav način pritiska na medije. Sustav na lokalnoj razini podržava da jedinice lokalne samouprave moraju potrošiti dio sredstava za financiranje lokalnih medija, no nitko ne nadzire koliko se i kako taj novac koristi i koje javne vrijednosti ti mediji moraju proizvesti”, spomenula je.

“A odgovor na vaša pitanja – nemamo sustav koji to kontrolira, nemamo sustav koji kontrolira potrošnju javnih sredstava na lokalnoj i nacionalnoj zajednici koji bi trebali potrošeni za proizvodnju novinarstva u javnom interesu, a ne na pokoravanju medija. Upravo je tu odgovornost vlade, premijera, ali i ministarstva”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!