Tužitelji koji vode proces protiv Todorića objasnili zašto će baš austrijski stručnjak vještačiti Agrokor

Vijesti 15. srp 202417:07 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Nakon što su se u javnosti pojavile kritike na izbor novog vještaka koji bi trebao vještačiti poslovanje Agrokora i istoimenom kaznenom procesu iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu su objasnili zašto su odabrali baš tim austrijskih stručnjaka na čelu s Karlom Hengstebergerom, austrijskim sudskim vještakom za računovodstvo.

Naime, skupina hrvatskih vještaka tvrdila je da je njihova ponuda bila povoljnija, dok su se o Hengstebergeru pojavile informacije o mogućoj sumnji u stručnost i nepristranost.

Iz zagrebačkog tužiteljstva sada ponavljaju da su na natječaju za novog vještaka, nakon fijaska s Ismetom Kamalom koji je bio u sukobu interesa, stigle još tri ponude.

Koliko su koštala vještačenja?

Ponuda nizozemskog društva Holland Integrity Group u iznosu od 5,75 milijuna eura bez PDV-a nije sadržavala naknadu za korištenje platforme za elektronsku obradu podataka, prijevod i materijalne troškove.

Ponuda tvrtke NERA za vještačenje putem podružnice u Parizu imala je cijenu vještačenja između 2,1 i 2,75 milijuna eura bez PDV-a. Međutim, u tu cijenu nije bio uračunat prijevod ni materijalni troškovi, objašnjavaju iz DORH-a.

Osvrnuli su se i na ponudu domaćih vještaka. Njih 22, kao članovi Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, ponudili su cijenu vještačenja u iznosu od 650.000 eura bez PDV-a.

Koja je ponuda najpovoljnija?

Na kraju je izabrana ponuda austrijskog tima koji je također tražio 650 tisuća eura bez PDV-a. PDV će, kako je ranije priopćeno, biti plaćen u Hrvatskoj.

Domaći vještaci javno su istupili, te je stalni sudski vještak za računovodstvo i financije Kristijan Tole u razgovoru za Novi dan N1 televizije postavio pitanje kako je moguće da je austrijska ponuda najpovoljnija, kada je identična hrvatskoj.

Evo što odgovaraju iz DORH-a.

Zašto je odabran austrijski tim?

“S obzirom da su ponude vještaka članova Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja i tima na čelu s austrijskim vještakom Karlom Hengstbergerom po cijeni bez PDV-a bile izjednačene, ove ponude su analizirane u odnosu na svakog od vještaka uključenih u obje ponude u smislu iskustva na radu u složenim kaznenim predmetima gospodarskog kriminaliteta s međunarodnim elementima. Također se vrednovala mogućnost elektronske obrade financijsko-računovodstvene dokumentacije izuzete u elektronskom obliku, kao i drugi elementi.

Ponuda tima na čelu s austrijskim vještakom Hengstbergerom, u iznosu od 650.000 eura bez PDV-a, izabrana je kao najpovoljnija uzimajući u obzir sve elemente ponude, a osobito korištenje platforme za elektronsku obradu financijsko-računovodstvene dokumentacije, veliko iskustvo u provođenju financijsko-knjigovodstvenih vještačenja u najsloženijim predmetima gospodarskog kriminaliteta s međunarodnim elementom”, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Neovisni prijevod vještačenja

Napominju na kraju i da je u cijenu uračunata i elektronska obrada financijsko-računovodstvene dokumentacije, prijevod te dokumentacije i prijevod spisa predmeta jer se u timu nalaze stručnjak za elektronsku obradu i ovlašteni sudski prevoditelj za hrvatski jezik.

“U cijenu nisu uračunati minimalni materijalni troškovi odnosno dostava i sl.”, dodaju i poručuju kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo prijevod konačnog vještačenja povjeriti neovisnom prevoditelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!