Slučaj Agrokor: Vještačenje proglašeno nezakonitim dokazom!

Vijesti 29. ožu 202310:12 > 12:50 4 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u srijedu da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju "veliki Agrokor" nezakonit dokaz, doznaje se na sudu.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća Kamalovo vještačenje proglašeno nezakonitim i izdvaja iz spisa.

Nobilo je precizirao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni.

“Vještak mora biti neutralan i nepristran”, ocijenio je Nobilo.

Nakon ročišta Ivica Todorić je rekao da je ovo “veličanstvena pobjeda”.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju Agrokor.

Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.

Sporno vještačenje stajalo državu 8,6 milijuna kuna

Prvookrivljeni u aferi “veliki Agrokor” i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala, održano početkom studenoga prošle godine, zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare