Želite renovirati staru trošnu kuću? Evo na što trebate paziti i koliko to košta

Vijesti 03. ruj 202408:54 0 komentara
zidar obavlja radove na krovu stare kuće
Grgo Jelavić/PIXSELL/ilustracija

U mnoštvu praznih nekretnina u Hrvatskoj mnogo je starih kuća u kojima vlasnici ne žive jer su trošne.

Mnoge takve kuće nisu podlijegale niti plaćanju poreza na kuće za odmor koji bi odskora trebao zamijeniti porez na nekretnine. Taj porez ne plaća se na nekretnine koje se ne mogu koristiti jer su stradale u elementarnim nepogodama poput poplava, potresa i požara ili su trošne do te mjere da u njima nije moguće trajno stanovati.

Neke od tih kuća na atraktivnim su lokacijama, obično u turističkim područjima na Jadranu  ili na području Zagreba i većih gradova. Te su kuće privlačne onima koji su spremni uložiti u njihovo temeljito renoviranje ili pak kupcima koje više zanimaju građevinske parcele na kojima se takve kuće nalaze.

Stare trošne kuće na Jadranu kudikamo skuplje

Na najvećem domaćem online oglasniku Njuškalu u ponudi je oko 120 starih ruševnih kuća. U kontinentalnim dijelovima kudikamo su jeftinije od onih na Jadranu. Primjerice, stara ruševna kuća od 60-ak kvadrata s golemom okućnicom u okolici Varaždina prodaje se za 12.000 eura, dok se stara kamena kuća približno iste površine u Buzetu u Istri prodaje za 55.000 eura.

U Starim Jankovcima kod Vinkovaca samostojeća prizmenica od skoro 120 kvadrata prodaje se po cijeni od 15.000 eura, a za kuću nešto veće površine u Svetom Lovreču u Istri traži se 83.000 eura, a sličnu u Višnjanu čak za 100.000 eura.

U primorskim županijama takve su kuće barem tri do četiri puta skuplje od onih u kontinentalnim krajevima. Među pedesetak starih trošnih kuća ponuđenih na Njuškalu, a skupljih od 115.000 eura, tek dvije se nalaze na području Zagreba i jedna na Baniji. Sve ostale su na Jadranu – najviše u Istri potom na dubrovačkom području i na dalmatinskim otocima.

“Kod tih kuća morate otvoriti četvero oči”

Oni koji se odluče kupiti takve kuće i renovirati ih, moraju obratiti pažnju na niz detalja.

“Kod tih kuća morate otvoriti četvero oči. Dobra je strana kod njih što renoviranje može biti jeftinije od gradnje nove, a i posao bude brže gotov. Ako nisu jako stare i zapuštene u njima već postoje i potrebni priključci – voda, struja… S druge strane, takve kuće građene prije 50, 60 i više godina nisu baš energetski učinkovite pa tu treba više uložiti. Posebno valja obratiti pažnju ima li vlage, u kakvom je stanju stolarija, je li krov dovoljno samo sanirati ili stavljati novi…”, pobrojao nam je prednosti i nedostatke Petar, suvlasnik jedne građevinske tvrtke iz okolice Zagreba.

Prosječna cijena adaptacije – 120 eura po kvadratu

A adaptacija kuće, pozovemo li se na portal Trebam.hr koji prati cijene građevinskih radova, košta između 95 i 140 eura po čevornom metru. Naš sugovornik spominje malo više iznose od tih – od 110 do 150 eura po kvadratu.

Renoviranje stare kuće u pravilu uključuje rušenje nenosivih zidova i izgradnju novih, obnovu električnih instalacija, ugradnju grijanja, polaganje poda, keramičke radove, bojanje zidova… Prethodno valja provjeriti je li potrebn ishoditi neke posebne dozvole za renoviranje, a prije početka radova dobro bi bilo da statičar pregleda temelje, zidove i krovište. Nema čvrstog pravila ni što se tiče trajanja radova.

“S tim starim kućama nikad ne znaš što ćeš naći kad kreneš s radovima. Ali, od par tjedana do dva tri mjeseca trebalo bi bi biti dovoljno”, kaže naš sugovornik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!