Ugledna virologinja: Korona će početi nestajati kad bude više od 50% zaraženih

Zdravlje 16. lis 202018:20 > 21:19
Izvor: N1

Virologinja Ana Gligić smatra da će nas preporučeno nošenje maski zaštiti od koronavirusa, koji se, kako ističe, prenosi na sve moguće načine, osim hranom – to još nije dokazano. Ona navodi da će epidemija početi nestajati kada bude više od 50 posto stanovništva zaraženo. Dodaje da cjepivo nećemo sigurno imati ove godine, odnosno da će se njene prvobitne procjene da će biti potrebno 18 mjeseci za nju, vjerojatno pokazati točnim. Naglašava da je za "pravo" cjepivo potreban veliki broj godina.

“Ovaj virus ima neobične osobine, koje su i napravile da se pojavi u pandemičnoj formi. U startu sam mislila da se prenosi samo kapljičnim putem, međutim, on se prenosi na sve moguće načine, osim hranom. To još nije dokazano. Prenosi se i kontaktno i kapljično i zrakom. Ima tu nekih shema (prenošenja), virus se može osušiti, on se tako konzervira, vi prođete, zanjišete zrak i on se tako podigne, i vi ga udahnete”, pojašnjava Ana Gligić za N1.

VEZANE VIJESTI

Ona ocjenjuje da je rezultat masovnih okupljanja sadašnja situacija.

“Prošli su godišnji odmori, svatko tko je otišao na odmor, otišao je da se provede. Nije sigurno sjedio sam u sobi, i zato sada imamo toliko zaraženih”, ocjenjuje virologinja i ističe da je Srbija u prvom vali epidemije, “jer nije završena, a ovo je dinamika i postepeno stvaranje imuniteta”.

“Jučer sam čula da je kod nas 15-20 posto stanovništva steklo imunitet, a ako idemo ka tome da epidemija nestane treba da imamo više od 50 posto imunog stanovništva. Ili ćemo pustimo da se zarazimo ili ćemo se cijepiti, pa svatko nek izabere što mu odgovora. Ali, državi ne odgovara da se imuniziramo na ovaj način… jer treba osigurati bolničke kapacitete”, kaže Gligić.

Za pravo cjepivo potreban veliki broj godina

Kaže da cjepivo protiv koronavirusa nećemo dobiti ove godine, već je možemo očekivati tek za 18 mjeseci, kako je i sama ranije predvidjela. Komentirajući rusko cjepivo, navodi da su i sami Rusi rekli da njeno djelovanje može trajati dvije godine, što je “jako kratko”. Za rusko cjepivo Sputnjik V kaže da su iza nje stala 32 znanstvenika i da misli da je dobro napravljena, jer je napravljena na nosaču virusa.

#related-news_0

“Pravo cjepivo, koje bi moglo dati vječni imunitet, za takva cjepiva je potreban veliki broj godina, jer su testiranja na ljudima veoma komplicirana, da se ne bi dogodilo ovo što se događa s testiranjima u SAD i Britaniji”, navodi Gligić i ističe da trebamo primiti prvo cjepivo koje bude gotovo, bez obzira na to čije je, ali mora, biti provjerena imunogenost i toksičnost cjepiva, “jer pandemiju moramo zaustaviti”.

Dodaje i da bi svatko kome to zdravlje dozvoljava trebalo da primi i vakcinu protiv gripe. “Ona je četverovalentna, uzeta su četiri virusa koji su bili aktivni prošle godine, tako da ćemo stvoriti imunitet na četiri virusa”.

“Nećemo se lako otarasiti korone. Ona je nastala u prirodi, ne vjerujem da je virus nastao u laboratoriju, ali treba i to ispitati. U prirodi se izvršila neka rekombinacija, našao je intermedijalnog prenositelja, još se ne zna kojeg, ali porijeklo mu je iz slijepog miša, ali tko ga je prenio, to ne znamo”, ističe ona i dodaje da su virusi “najperfidniji paraziti u svetu. Mogu živjeti samo ako koriste tuđi metabolizam i tuđe stanice. To je jedna neispitana stvar, možda će se jednom naći i lijek, jer za sada lijeka za viruse nema”.

Najviši pik korone izgleda tijekom zime

Kaže da će “koliko se priča, najviši pik koronavirusa, izgleda, biti tijekom zime”.

“Klimatske promjene su suštinske u virusima i njihovim promjenama na neki način, kao što djeluju i na ljude. Inače, korona je jedan od 1.400 znanih virusa u prirodi, i zato je Svjetska zdravstvena organizacija napravila mrežu laboratorija u kojima se oni ispituju, ima ih 135 takvih laboratorija koji su umreženi, da bi što prije došli do rezultata da se suzbije novi virus”, navodi Gligić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.