Nakon koliko dana od zaraze koronavirusom se pojavljuju simptomi?

Zdravlje 22. lis 202016:58 > 17:04
Shutterstock

Koronavirus se izuzetno brzo proširio diljem svijeta te je trenutno zaraženo oko 40 milijuna ljudi u svijetu. Ako ste nedavno bili u kontaktu s osobom pozitivnom na covid-19 ili niste nosili masku u zatvorenim prostorima, možda sumnjate da ste i vi zaraženi. Koliko dugo nakon izloženosti virusu se počinju javljati simptomi kod zaražene osobe?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), “u prosjeku treba 5 do 6 dana od kada je netko zaražen virusom da bi se simptomi pokazali, no to može potrajati i do 14 dana.”

VEZANE VIJESTI

Pet do 14 dana dugo je razdoblje za sjedenje i čekanje da se pojave vrućica, kašalj, otežano disanje, gubitak mirisa ili okusa ili neki drugi simptomi covida-19. Međutim, nakon potencijalne izloženosti virusu ključno je da budete u samoizolaciji kako ne biste zarazili još nekoga.

Dok ste u karanteni, ne biste se trebali viđati s drugim ljudima, “jer bi se simptomi mogli pojaviti u razdoblju od dva do 14 dana od izloženosti, ali možete biti zarazni i prije nego što se pojave simptomi”, kaže liječnik Michael Richardson.

#related-news_0

Čak i ako u tom roku ne osjetite simptome, još uvijek možete nositi virus, pa izbjegavajte prijatelje, obitelj i ostale članove kućanstva ako mislite da ste bili izloženi virusu. Ako ne osjetite simptome u pet do 14 dana, razmislite o testiranju na covid-19 kako bi otklonili sumnje. Postoji mogućnost i da ste asimptomatski nositelj, što znači da nosite virus u sebi i možete ga prenijeti drugim osobama iako ne pokazujete simptome.

Dakle, ako mislite da ste bili izloženi virusu, izolirajte se na 14 dana te se nakon toga testirajte kako bi bili sigurni. Tako ćete zaštiti i sebe i svoje najmilije, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.