Menstruacija u trudnoći: Koji su simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Zdravlje 02. stu 202014:35 > 14:44
Shutterstock

Mjesečnica u trudnoći ili lažna menstruacija nije rijetka pojava kod žena, posebice u početku trudnoće tako da nema odmah razloga za zabrinutost. Krvarenje za vrijeme trudnoće događa se kod oko trećine trudnica te može biti popraćeno i osjećajem grčeva u donjem dijelu trbuha.

Menstruacija u trudnoći je različita od one koju doživljavamo svaki mjesec, no najčešće se pojavljuje u prvom mjesecu trudnoće u vrijeme kada bi se inače dogodila prava menstruacija. Kod nekih žena, upravo blago krvarenje jedan je od ranih znakova da ste začeli.

Potrebno je razlikovati normalno krvarenje u početku trudnoće i onog koje se događa ako je došlo do izvanmaterične trudnoće ili trudnoće u jajovodima. Glavna razlika je u količini krvi i problematična krvarenja će biti obilnija i od običnih menstruacija. Ako se to dogodi, vrijeme je da se hitno obratite liječniku.

Međutim, menstruacija u trudnoći nije uvijek znak za zabrinutost, ali je uvijek razlog za posjet liječniku.

Ovo su najčešći simptomi lažne menstruacije zbog kojih se ne trebate previše zabrinjavati:

  • krvarenje je u malim količinama, više kapljicama
  • krvarenje traje vrlo kratko
  • više izgleda kao smećkasti iscjedak nego krv

Treba razlikovati i krvarenje koje se javlja u prvom, drugom i trećem tromjesečju jer svako od njih ima najvjerojatniji uzrok.

Implantacijsko krvarenje

Ovo krvarenje događa se kod jedne trećine žena i uz njega su simptom i blagi grčevi u donjem djelu trbuha. Do ovog krvarenja dolazi zbog implantacije oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Zbog toga što taj proces može oštetiti sluznicu i krvne žile, može doći do implantacijskog krvarenja. Kod nekih žena ovo krvarenje je prvi znak trudnoće, ali kod nekih je samo početak uobičajene mjesečnice bez oplođene jajne stanice.

Većina žena će primijetiti razliku implantacijskog krvarenja od obične mjesečnice jer će ga biti mnogo manje i kratko će trajati bez nastavka krvarenja.

Ako sumnjate na trudnoću, najbolje bi bilo napraviti test na trudnoću kako biste bili sigurni zašto krvarite.

Izvanmaterična trudnoća

Krvarenje u trudnoći može se pojaviti i zbog izvanmaterične trudnoće. U tom slučaju je krvarenje posljedica porasta hormona HCG-a zbog čega sluznica maternice postaje nestabilna i počne krvariti. Ako se pojavi krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće, smatra se da je to znak prijetećeg pobačaja, a u trećem tromjesečju mogu predstavljati vrlo opasno stanje za plod. Krvarenje u ovom slučaju je tamnije i drugačije od obične menstrualne krvi.

Još jedan simptom izvanmaterične trudnoće može biti jaka bol u donjem dijelu trbuha koja je najčešće jednostrana, a uspoređuje se s ubodom nožem.

U slučaju da sumnjate na izvanmateričnu trudnoću zbog menstruacije u trudnoći odmah se obratite svom liječniku koji će na temelju svih faktora i znakova postaviti dijagnozu i daljnji pristup.

Opasnost od spontanog pobačaja

Ako se pojavi krvarenje u prvih 20 tjedana trudnoće, postoji opasnost od spontanog pobačaja. U ovom slučaju će iscjedak biti krvav, a nakon krvarenja se mogu pojaviti bolovi u donjem dijelu leđa i trbuha. Krvarenje je rijetko obilno. To krvarenje upućuje na prijeteći pobačaj koji ukazuje da može doći do spontanog pobačaja. Najčešće se rješava mirovanjem, no obavezno se obratite liječniku ako se pojavi krvarenje u radnoj trudnoći.

Obratite se liječniku

Lažno krvarenje u trudnoći može imati različite uzroke koji mogu, ali ne moraju biti opasni. Doživljavanje neobičnih simptoma i nejasno ponašanje organizma znak je da se trebate obratiti svom liječniku koji će postaviti dijagnozu i liječiti problem ako je do njega došlo. Ne postavljajte dijagnoze sami.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.