Bazga je jedna od najčešće korištenih biljaka u alternativnoj medicini. Iako je vrlo ljekovita, može biti i otrovna ako se koristi na pogrešan način.
Među najljekovitije biljke svijeta ubraja se i bazga. Indijanci su je koristili za liječenje infekcija, Egipćani pak za ljepši ten i zacjeljivanje rana. Na svijetu postoji čak 30 vrsta unutar porodice bazge, a u Europi se najviše koristi crna bazga – Sambucus nigra i to njezini cvjetovi i plodovi.
Cvijet bazge se bere u proljeće i to za suhih dana, kada je vlažnost minimalna. Kada uberete cvjetove, možete ih osušiti na propuhu i potom spremiti u papirnatu vrećicu za čaj. Ako potamne, nisu više za korištenje pa ih bacite. Što se tiče plodova i lišća, kod njih treba biti posebno oprezan jer mogu izazvati zdravstvene probleme.
No, prije toga pogledajmo što bazga može učiniti za naš organizam i zašto bismo je trebali redovito konzumirati.
Zašto je bazga toliko ljekovita?
Ova biljka i njezini plodovi spadaju u niskokaloričnu hranu, ali su prepuni korisnih tvari. Tu je najviše ističu antioksidansi kojima bazga obiluje. Tako 100 grama svježih bobica bazge ima samo 73 kalorije, 18.4 g ugljikohidrata i manje od 1 g masnoća i bjelančevina.
Osim toga, bazga je prepuna raznih vitamina i minerala, posebice vitamina C, B i E pa je zbog toga odlična za:
• ublažavanje simptoma gripe i prehlade
• izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda i bubrega
• zdravlje srca i krvnih žila
• olakšavanje disanja kod astmatičara
• smanjenje simptoma peludne alergije
• uklanjanje bakterijskih i virusnih infekcija
• zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka
• poboljšavanje probave
• smanjenje visoke temperature
• ljepšu kožu
• smirenje
Zdravstveni rizici i nuspojave korištenja bazge
Kao što smo vidjeli, bazga nam može pomoći kod raznih problema, no ako se pogrešno konzumira može biti vrlo opasna. Naime, njezina kora, bobice i sjemenke sadrže malu količinu lektina, tvari koje mogu uzrokovati želučane probleme, mučninu, grčeve i povraćanje.
Uz to, bazga sadrži i cijanogene glikozide koji u nekim okolnostima mogu osloboditi toksin cijanid koji se također nalazi u košticama marelice i bademima.
Ali bez panike, bazga vam neće naštetiti ako je pravilno pripremate. Svježe bobice moraju se termički obraditi, dakle skuhati, bilo kod pripreme džema, sirupa, likera ili vina. Isto vrijedi i za cvjetove koji se mogu pohati, a od njih se radi sirup, čaj ili sok. Kora, listovi i sjemenke ne preporučuju se koristiti.
Također, trudnice i dojilje ne bi je smjele konzumirati.
Recepti za domaće pripravke od bazge
Postoji nekoliko odličnih domaćih recepata koji se mogu napraviti od ljekovite bazge koju sami možete ubrati.
Sirup od bazge
Jedan od najukusnijih domaćih sirupa radi se upravo od bazge, a za njega vam je potrebno:
• 30 cvjetova bazge
• 3 l vode
• 4 dag limunske kiseline
• 3 limuna
• 3 kilograma šećera ili jedna teglica meda
Priprava:
Cvjetove bazge potopite u vodu i dodajte im limunsku kiselinu te limun narezan na kriške. Dobro promiješajte i mješavinu ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Sljedeći dan procijedite sok i dodajte mu šećer ili med i ponovno promiješajte. Kad se med otopi, sirup ulijte u sterilizirane staklene boce. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a stajati može i do godinu dana.
Čaj od bazge
Bazga je ukusna i u obliku čaja, važno je samo koristiti osušene cvjetove koji nisu potamnili.
Sastojci:
• 2 čajne žličice osušenih cvjetova bazge
• 1/4 l kipuće vode
Priprava:
Bazgine cvjetove prelijte kipućom vodom i nakon 10 procijedite. Po želji zasladile ga medom, a možete mu dodati i malo limuna. Ovaj čaj odličan je za ublažavanje simptoma gripe i prehlade i jačanje imuniteta.
Pohani cvjetovi bazge
Ako želite lagan i ukusan međuobrok ili pak prilog, ispohajte cvjetove bazge na lagan i jednostavan način.
Sastojci:
• 8 velikih cvjetova bazge
• 80 g brašna
• 1 dl mlijeka
• 2 žumanjka
• snijeg od 2 bjelanjka
• sol
Priprava:
Istucite žumanjke te im dodajte sol i brašno, a bjelanjke istucite u snijeg. Bjelanjke laganim pokretima umiješajte u žumanjke. Potom cvjetove bazge uvaljajte u brašno te umočite u tijesto i stavite na vruće ulje. Pecite minutu sa svake strane i uživajte u okusu!
Vino od bazge
Od bazge možete napraviti i domaće vino koje je idealno protiv akutnog bronhitisa, gripe i upale pluća.
Sastojci:
• 10-litarska posuda
• 2 staklena balona od 5 litara
• sterilne boce
• 7 l vode
• 2 kg smeđeg šećera
• 3 kg bazginih bobica bez peteljki
• 20 kg kvasca
Priprava:
U posudu stavite vodu i šećer te ga prokuhajte 10 minuta i ohladite dok tekućina nije mlaka. Potom joj dodajte bazgine bobice i sve zajedno zagrijte do 80 °C, pazeći da tekućina ne zavrije. Ohladite je te joj dodajte smrvljenog kvasca, promiješajte te prelijte u staklene balone. Kroz čep svakog balona provucite vrelnjaču – cjevčicu s učvršćenom gazom na vrhu i vodom u koljencu koja će spriječiti ulazak octenih bakterija u vino.
Balone ostavite na sobnoj temperaturi do 20 °C kako bi se vrenje dovršilo. Nakon tri tjedna prelijte mlado vino u sterilne staklene boce, začepite ih i polegnite na tamno i hladno mjesto. Pri pretakanju nemojte mućkati talog te koristite samo stakleni ili plastični pribor.
Parna kupka od bazge
Bazga pomaže i kod upala sinusa i neprohodnih dišnih puteva, a najbolji način za otvoriti sinuse je inhalacija.
U veću posudu ili lavor stavite jednu čajnu žlicu suhog cvijeta bazge i jednu suhog cvijeta kamilice. Prelijte ih s 400 ml vruće vode, pustite neka tekućina odstoji 10 minuta. Stavite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i duboko udišite pare barem minuta.