Upala mjehura: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti doktoru

Zdravlje 10. pro 202008:22 > 08:26
Pixabay

Upala mokraćnog mjehura, odnosno cistitis uzrokovana je bakterijskom infekcijom.

Simptomi upale mjehura mogu biti iritantni i dugotrajni, a može se raditi i o opasnoj infekciji kada se proširi na bubrege. Važno je reagirati odmah i probati upalu suzbiti prirodnim načinima ili po potrebi antibioticima.

Uzroci upale mjehura

Urinarni sustav uključuje bubrege, ,mokraćnu cijev, odnosno uretru, mokraćovode i mjehur. Svi ovi organi igraju važnu ulogu kod izbacivanja štetnih tvari iz organizma.

Do upale mjehura dolazi kada bakterija uđe u urinarni trakt kroz uretru i počinje se razmnožavati. Najčešća bakterija koja uzrokuje probleme je Escherichia coli koja se inače nalazi u probavnom traktu. Osim toga, do bakterijske upale mjehura dolazi kod žena nakon spolnog odnosa.

Upala mjehura može biti bakterijska, ali isto tako je mogu izazvati i neki drugi čimbenici kao što je upotreba određenih lijekova, radijacijsko liječenje u području zdjelice, pothlađenost, korištenje katetera, određene kemikalije u proizvodima, a upala može nastati i kao posljedica drugih bolesti i stanja kao što su dijabetes, HIV, bubrežni kamenci ili ozljeda leđne moždine.

Simptomi upale mjehura

Simptomi upale mjehura mogu biti blaži, ali i vrlo intenzivni, a uključuju:

· Česta potreba za mokrenjem

· Češće mokrenje preko noći

· Potreba za mokrenjem, iako je mjehur prazan

· Bol pri mokrenju

· Mala količina mokraće

· Krv u mokraći

· Mutna mokraća intenzivnog mirisa

· Osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha

· Blaga tjelesna temperatura

· Bol za vrijeme spolnih odnosa

Osim ovih simptoma, mogu se pojaviti povraćanje i mučnina, temperatura, drhtavica ili bol u leđima. Ovdje može biti znak o upali bubrega te je potrebno odmah posjetiti liječnika.

Kod djece je česti znak upale mjehura mokrenje u gaćice.

Žene su podložnije upalama mjehura jer imaju kraću uretru te bakterije lakše dođe do mjehura. Postoji akutni cistitis koji nastaje odjednom te ponavljajući koji se stalno vraća.

Kako se može spriječiti upala mjehura?

Potrebno je piti puno tekućine, a preporuča se konzumiranje soka ili čaja od brusnica. Također, važno je ne zadržavati i isprazniti mjehur čim se osjeti potreba za time. Važno je i pravilno brisanje nakon nužde, kao i izbjegavanje korištenja parfumiranih proizvoda za intimnu higijenu.

Kako se liječi upala mjehura?

Kod slabije upale mjehura koja nema simptome ili ima blage simptome moguće je primijeniti i kućno liječenje koje uključuje čaj od brusnica ili čaj od šipka, ali i uvin H čaj. Ovi čajevi se ne smiju miješati. Odnosno kada se pije uvin H čaj ne smije se piti i čaj od brusnica ili uzimati bilo kakav vitamin C.

Čaj koji još može pomoći je i čaj od koprive, ali i onaj od peršina. Čajevi će pomoći u izbacivanju viška bakterija mokrenjem. Mogu se i staviti topli oblozi na područje donjeg dijela trbuha da se smanji osjećaj pritiska.

Ako simptomi ne prestaju nakon par dana korištenja čajeva ili se simptomi pogoršavaju, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Liječnik će na temelju pregleda sedimenta urina vidjeti je li broj leukocita povećan, a urinokulturom će vidjeti o kojima se bakterijama u urinu radi te prepisati specijalizirani antibiotik.

Zaključak

Upala mjehura češće se javlja kod žena zbog kraće uretre i lakšeg dolaska bakterija do mjehura. Ovu upalu najčešće uzrokuju bakterije, ali može se raditi i o drugim čimbenicima kao što su pothlađenost, upotreba lijekova, loša higijena i slično.

Simptomi upale mjehura mogu biti slabiji ili intenzivni, a ublažavaju se čajevima, oblozima ili po potrebi antibioticima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.