Hematom u trudnoći: Što ga uzrokuje i kada zbog njega morate doktoru?

Zdravlje 10. pro 202015:29 > 15:32
Izvor: Freeimages.com

Krvarenje za vrijeme trudnoće u nekim slučajevima može biti opasno, no ponekad ne predstavlja opasnost za plod niti majku.

Takvo krvarenje se obično događa na početku trudnoće i radi se o hematomu u trudnoći koji nestaje sam od sebe s napredovanjem trudnoće.

Što je hematom u trudnoći?

VEZANE VIJESTI

Menstruacija u trudnoći ili vaginalno krvarenje može imati nekoliko uzroka, a jedan od njih može biti hematom u trudnoći. Hematom nastaje kao kolekcija krvi između posteljice i unutarnje stijenke maternice i to obično u vrijeme implantacije oplođene jajne stanice. U ovom slučaju se radi o retroplacentarnom hematomu koji se javlja pri početku trudnoće.

On nastaje na površini posteljice, a najčešći uzrok hematoma u trudnoći je nedostatak progesterona ili pucanje kapilara posteljice. Može se pojaviti i hematom u trudnoći iznad ploda koji je više rizičan, no također se smanjuje spontano s rastom ploda. Hematom ili podljev uzrokuje krvarenje u trudnoći jer je veličine oko dva centimetra. Iako se u najvećem broju slučajeva pojavljuje na početku trudnoće, postoji šanse da se pojavi i u kasnijoj fazi nakon implantacije. Važno je prepoznati ga na vrijeme.

Simptomi hematoma u trudnoći

#related-news_0

Prvi simptom hematoma koji će se pojaviti je krvarenje koji se može zamijeniti za početak menstruacije jer to krvarenje može biti više ili manje obilno. Moguće je i obilno krvarenje s ugrušcima krvi koji podsjećaju na menstrualnu krv u zadnjim danima ciklusa.

U nekim slučajevima uopće ne mora doći do krvarenja već samo pronalaska hematoma prilikom ginekološkog pregleda. Pogotovo s obzirom na to da postoje i mali hematomi u trudnoći koji su mnogo manji od dva centimetra, oni ne moraju izazivati nikakve simptome. Upravo najčešći jesu hematomi u trudnoći za vrijeme ranih faza, manji i bez simptoma. Simptom hematoma u trudnoći može biti i abdominalna bol ili grčevi, no oni su najčešće praćeni s obilnim krvarenjem i iscjetkom.

Rizici hematoma u trudnoći

#related-news_0

S obzirom na to da se hematomi ili lako otkrivaju ili prolaze sami od sebe, najčešće ne predstavljaju problem. No, rizici su mogući iako se najčešće ne šire dalje od mjesta na kojem su nastali. Ako se hematom počne širiti, on može utjecati na posteljicu ili plod. U tom slučaju može doći do komplikacija, pa čak i spontanog pobačaja. Doduše, takve situacije su vrlo rijetke.

Kod žena kod kojih se hematom u trudnoći pojavi u kasnijoj fazi uzrok mogu biti prijevremene kontrakcije maternice. Hematom u kasnijoj trudnoći uglavnom zahtijeva pojačan nadzor i oprez. Žene koje su imale hematom u trudnoći mogle bi doživjeti prijevremeni porod zbog ranijeg odvajanja posteljice od maternice. Ovo je razlog zašto je nužno pratiti sve simptome za vrijeme trudnoće i reagirati na njih.

Što ako imam hematom?

#related-news_0

S obzirom na to da je većina hematoma u trudnoći bezazlena, točnije, ne predstavljaju razlog za brigu, uglavnom se preporučuje samo mirovanje bez obavljanja kućanskih poslova i slično. Liječnik će prepoznati nastanak po vašim simptomima ili nakon pretrage, a zbog njega bi vam mogao preporučiti čuvanje trudnoće i nešto češće pretrage kako bi se ustanovilo da se hematom smanjuje i ne stvara rizik za plod.

Izbjegavajte podizanje tereta, kućanske poslove i bilo kakve aktivnosti koje bi vas mogle fizički iscrpiti. Radi komplikacija u trudnoći trebat ćete otvoriti bolovanje. Čuvanje trudnoće ne znači da možete obaviti sve poslove koje do tada niste stigle, nego da zaista trebate mirovati i čuvati svoj plod i sebe. Porod nakon hematoma, ako se on uredno smanjio i nestao, je sasvim normalan i ne predstavlja dugoročni problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.