Povećani limfni čvorovi: Uzrok, simptomi kada bi se trebali zabrinuti?

Zdravlje 16. pro 202023:12 > 23:16
Pixabay

Limfni čvorovi su male okrugle žlijezde limfatičnog sustava koji imaju važnu ulogu u organizmu. U tijelu postoji između 500 i 600 limfnih čvorova. Oni pohranjuju bijele krvne stanice koje su odgovorne za ubijanje organizama koji napadaju tijelo.

Povećani limfni čvorovi nastaju kao posljedica virusne ili bakterijske infekcije u tijelu. Ipak, u rijetkim slučajevima može se raditi i o puno opasnijem razlogu, o raku.

Samo liječenje ovisi o uzroku koje izaziva natečenost.

Zašto limfni čvorovi postaju povećani?

Limfni čvorovi se ponašaju kao filter jer zadržavaju viruse, bakterije i druge uzročnike bolesti prije nego se prošire i zaraze druge dijelove tijela. Na ovaj način se imunološki sustav brani od infekcija ili bolesti. Otečeni limfni čvorovi se najčešće pojavljuju s obje strane vrata, ispod brade, ispod pazuha i na preponama.

Limfni čvorovi se povećavaju na mjestu gdje se nalazi infekcija. Na primjer kod prehlade ili bolnog grla, limfni čvorovi će biti povećani na području vrata.

Osim toga, do povećanih limfnih čvorova može doći i zbog stresa, reakcija na lijekove te spolnih bolesti kao što je gonoreja, ali i zbog bolesti kao što su: infekcija uha, gingivitis (upala desni), leukemija, metastazirani rak, ospice, gnojna angina, mononukleoza, HIV te tuberkuloza.

Kako ih prepoznati?

Kada su povećani, limfni čvorovi mogu biti veličine graška ili trešnje. Nekada se mogu jednostavno napipati, dok se nekada mogu otkriti zbog povećane boli. Na primjer, kod prehlada i upaljenog grla, limfni čvorovi na vratu bit će povećani, a moguće je da će se bol osjetiti na dodir ili kod određenih radnji kao što je žvakanje hrane ili okretanje glave.

Kod prehlada i sličnih upala gornjeg dišnog sustava, limfni čvorovi će se smanjiti čim bolest prođe.Kada su limfni čvorovi povećani bez nekog razloga i ne smanjuju se, potrebno je posjetiti liječnika.

Kada posjetiti liječnika?

Kada su limfni čvorovi povećani bez razloga, kada su povećani dulje vremena (dva ili više tjedana) i kada su povećani limfni čvorovi praćeni temperaturom, pojačanim znojenjem i gubitkom kilograma te kada su jako bolni i tvrdi na dodir potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će potom na temelju simptoma i anamneze, kao i pipanjem limfnih čvorova donijeti dijagnozu.

Nekada će biti potrebne i dodatne pretrage kako bi se otkrio uzrok povećanih čvorova, kao što su krvne pretrage, rendgen, CT ili ultrazvuk. Kada je uzrok povećanih limfnih čvorova infekcija koja nije tretirana, može doći do pojave apscesa, odnosno gnojne upale.

Kako se normaliziraju povećani limfni čvorovi?

U većini slučajevi će se povećani limfni čvorovi povući sami od sebe, odnosno kada se izlijeći infekcija, nestat će i povećani limfni čvorovi. Limfni čvorovi su simptom, a ne sama bolest i zato je važno liječiti uzrok povećanih limfnih čvorova.

Tako će se i kod različitih vrsta raka limfni čvorovi smanjiti tek kada se ukloni tumor iz tijela. Kod bolova u limfnih čvorovima, pomoći mogu topli oblozi ili lijekovi protiv bolova.

Povećani limfni čvorovi su odgovor organizma na upalu ili bolest, a najčešće nestaju zajedno s nestankom simptoma bolesti. U većini slučajeva nisu opasni, a liječnika je potrebno posjetiti kada traju predugo ili nastaju bez ikakvog razloga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.