Što je testosteron? Važan hormon čiji nedostatak može uzrokovati neplodnost

Zdravlje 18. pro 202013:35 > 13:35
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Testosteron je muški spolni hormon, a luči se i kod žena, ali i životinja. Kod muškaraca najviše testosterona proizvode muški spolni organi testisi, kod žena ga, u manjoj količini, proizvode ženski spolni organi jajnici, a osim toga, hormon se proizvodi i u nadbubrežnim žlijezdama oba spola.

Sama proizvodnja testosterona se povećava za vrijeme puberteta, a njegova razina počinje padati nakon 30. godine života. Ovaj hormon je važan za proizvodnju spermija, a utječe i na kosti, mišićnu masu te je zadužen za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Što je testosteron?

Testosteron je zaslužan za sve promjene koje se događaju kod muškaraca za vrijeme puberteta. To su: promjena boje glasa, pojava brade i dlaka na tijelu. Osim toga, ovaj hormon utječe na rast mišićne mase i na libido, odnosno seksualnu želju, a potiče rast testisa i penisa.

Testosteron, odnosno njegovi sintetski derivati u obliku anaboličkih steroida, se koristi i kao doping sredstvo u sportovima, a jednako tako se koristi i u body buildingu. U ovom slučaju on poboljšava rezultate, povećava agresivnost te anabolički efekt. Ipak, korištenje testosterona kao dopinga može imati i nuspojave kao što su povišeni krvni tlak, nesanica, ali i oštećenje jetre, bubrega, srca te smanjena količina spermija. Upravo zato su i zabranjeni, iako ih neki sportaši svejedno koriste.

Što kada se proizvodi premalo testosterona?

Većina muškaraca ima dovoljno testosterona, dok se može dogoditi da tijelo proizvodi premalo ovog hormona, a to onda vodi do stanja koje se naziva hipogonadizam i ovo utječe na cijelo tijelo. Muškarci s ovim stanjem mogu imati probleme s erektilnom disfunkcijom, a smanjuje se i libido. Osim toga, može doći i do smanjenja energije, debljanja, gubitka kose i dlaka na tijelu, smanjene mišićne mase, depresivnih misli i problema s koncentracijom.

Još jedna posljedica smanjene razine hormona je i neplodnost, a također smanjena razina testosterona može značiti i slabljenje kostiju što potom može dovesti i do osteoporoze. Kod žena manjak ovog hormona može dovesti do gubljenja kose i ćelavosti, kao i do neplodnosti.

Zašto dolazi do niske razine testosterona?

Do premale proizvodnje testosterona može doći iz nekoliko razloga. Prije svega, ovo može biti posljedica ozljede ili upale testisa, a ostali razlozi su:

· posljedica korištenja određenih lijekova

· posljedica određenih poremećaja i stanja koji utječu na hormone

· bolesti kao što su dijabetes tip 2, bolesti bubrega i jetre, HIV

· pretilost

Kako se može povećati razina testosterona?

Kako bi se ponovno dostigla normalna ili povećana proizvodnja ovog hormona, po preporuci liječnika se može uzimati hormonalna terapija. Jednako tako je i važno da se konzumira uravnotežena prehrana te u organizam unosi dovoljna količine vitamina D i cinka.

Može li razina testosterona biti previsoka?

Do proizvodnje prevelike količine hormona dolazi rjeđe, a može uzrokovati pojavu puberteta prije devete godine i općenito ovo stanje utječe na mlađe muškarce.

Žene također mogu imati povećanu razinu testosterona, što uzrokuje dublji glas, neredovite menstruacije, promjene u obliku tijela, smanjenje grudi, pojavu akni te rast dlaka na bradi te po tijelu. Kod žena razina testosterona može biti povećana zbog određenih medicinskih stanja kao što su hirzutizam (pojačana dlakavost na licu, leđima i prsima kod žena) te sindrom policističnih jajnika.

Kako se dijagnosticira razina testosterona?

Ako postoje neki od simptoma koji upućuju na snižene ili povišene razine ovog hormona, potrebno je posjetiti liječnika koji će preporučiti pretragu analize spolnih hormona, koja se obavlja jednostavnim vađenjem krvi ujutro, dok je razina testosterona najviša. Razina testosterona se može smanjiti s godinama ili zbog određenog medicinskog stanja.

Dakle, testosteron je muški spolni hormon koji se proizvodi u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, a u manjoj količini se proizvodi i kod žena. Može doći do smanjene razine, ali i povećane razine testosterona, što se onda odražava kroz niz simptoma, a to se može otkriti jednostavnim vađenjem krvi.

Povratak na normalnu razinu hormona se postiže hormonalnom terapijom i promjenom navika te uvođenjem uravnotežene prehrane bogate vitaminima i mineralima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.