Gljive mogu smanjiti virusnu aktivnost i količinu virusa u tijelu

Zdravlje 25. pro 202009:33 > 09:41
Pixabay (ilustracija)

U proteklih godinu dana puno toga smo naučili o novom koronavirusu, od toga kako se ponašati do toga kako se zaštiti. No, ne treba zaboraviti da je za zdravlje važna i prehrana, pa biste nakon nedavnih istraživanja trebali razmisliti da uključite u prehranu i gljive.

Liječnici i nutricionisti slažu se da gljive mogu pružiti vitalni poticaj protiv covida-19. Jenny  Bennett, naturopatska liječnica u Seattleu s naglaskom na imunološki posredovana stanja, kaže da su gljive shiitake i maitake “fenomenalne za poboljšanje imunološkog sustava”.

VEZANE VIJESTI

“Postoji mnoštvo istraživanja o tome kako shiitake gljive smanjuje virusnu aktivnost i zapravo može smanjiti količinu virusa u vašem tijelu”, kazala je Bennett.

Gljive prirodno inhibiraju virusne enzime, a također mogu usporiti napredovanje virusne infekcije, što znači da ako uvrstite gljive u prehranu mogli biste primijetiti da simptomi slabije napreduju, piše Eat this.

Osim svojih izravnih blagodati, gljive također pomažu vašem tijelu stimulirajući imunološki odgovor. Postoje dokazi da promiču biokemijske čimbenike, odnosno lužnatost, što pomaže spriječiti virusnu replikaciju.

Kako ih pripremiti?

Bennett savjetuje da je gljive najbolje jesti kada primijetite da su se kod vas pojavili simptomi.

“Gljive postignu najbolji učinak odmah uzmete, a ako ih na vrijeme konzumirate, smanjit će daljnji napredak i razvoj bolesti”, dodala je.

#related-news_0

No, iz preventivnih razloga gljive možete i ranije uključiti u prehranu, čak i ako nemate covid-19 ili neku drugu virusnu zarazu. Možete ih konzumirati na razne načine: suhe gljive možete naribati na tjesteninu ili druga jela, a možete napraviti i juhu od gljiva.

Dr. Bennett dodaje da je također učinkovito kupiti svježe gljive i pirjati ih na maslacu ili malo ulja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.