Dječji stomatolog: Žvakanje hrane u ranom djetinjstvu od ključnog je značaja

Zdravlje 30. lis 202122:23 0 komentara
Shutterstock

Tijekom proteklih 250 godina naše lubanje, vilice i dišni putovi su se promijenili. Kako desetljeća odmiču, postaju znatno manji i sve suženiji i to se dešava prilično alarmantnom brzinom. Zašto?

Jedan od razloga je taj što smo izgubili potrebu i sposobnost da žvačemo hranu svakodnevno.

U početku dojenje i pravilan položaj jezika su ono što stvara idealan razvoj vilice i lica. Jednom kada se hrana uvede, žvakanje postaje ključno za pravilan razvoj vilice i dišnih putova.

Kako moderna prehrana utječe na razvoj lica i oralno zdravlje?

“Nažalost, mnoga djeca više ne žvaču zbog visoko obrađene hrane koja zahtijeva malo ili nimalo žvakanja. Zamislite jogurte, mekane tjestenine i voćne grickalice, nasuprot orašastih plodova i sjemenki, mesa i hrskavog sirovog ili blanširanog voća i povrća”, kaže dječjii stomatolog.

Kasnih 1800-ih, kanadski stomatolog Weston Price se zainteresirao za odnos između prehrane, zdravlja zuba i sistemskog zdravlja. Tridesetih godina prošlog stoljeća počeo je proučavati svoje teorije o prehrani i zdravlju zuba procjenjujući grupe ljudi širom svijeta koji su se držali tradicionalne prehrane područja na kojem žive.

Njegovo istraživanje je obuhvatilo područja u Švicarskoj, Australiji i Polineziji i svoje nalaze objedinilo u knjizi pod nazivom “Prehrana i fizička degeneracija”.

Vjerojatno najfascinantnije otkriće koje je napravio, bilo je da je razvoj lica ovih tradicionalnijih ljudi bio daleko uravnoteženije i idealnije od onih koji su usvojili “zapadnjačku” prehranu sastavljenu od prerađenog i rafiniranog brašna i šećera.

Također, skoro da nisu imali karijes ili bolesti desni što dodatno pokazuje kako moderna prehrana može utjecati na oralno i razvojno zdravlje.

Zašto je žvakanje toliko važno?

Dok više faktora može utjecati na način na koji se dijete i lubanja razvijaju, kao što su genetika, prehrana, položaj jezika i disanje, žvakanje je nevjerojatno kritično.

Količina vremena utrošenog na žvakanje i ono što žvačemo, značajno utječe na rast, oblik i položaj vilica.

“U svom radu sam naučio da ljudi koji imaju tendenciju jesti više prerađene i rafinirane hrane, imaju manje i često nerazvijene vilice od onih koji jedu tradicionalnu prehranu s hranom koja zahtijeva više žvakanja”, kaže stomatolog i dodaje:

“Kao dečiji stomatolog znam da ako se uhvatimo u koštac s ovim problemima u ranom djetinjstvu, imamo veće šanse da djecu vratimo na pravi put s pravilnim rastom lica, razvojem zuba i disanjem. I jedna strategija koju treba koristiti kada pokušavate ispraviti probleme je poticanje obitelji da više angažiraju svoju decu u žvakanju”, kaže on.

Bebama i njihovoj rastućoj vilici je potreban stimulans u ranom uzrastu jer su njihovi skeletni sustavi jako savitljivi i reaktivni. Žvakanje pomaže u jačanju mišića vilice i iniciranju idealnog razvoja kostiju pomažući u polaganju koštanog matriksa, čime se omogućava da se vilica razvije do svog punog potencijala, prenosi Mind Body Green.

Treba uzeti u obzir i druge faktore, navodi stomatolog, kao što su disanje na usta i nepravilan položaj jezika, ali rad sa stomatologom koji je fokusiran na dišne putove ili funkcionalan stomatolog od samog početka života vašeg djeteta može vam pomoći da dođete do osnovnih uzroka problema i dat će vam smjernice kako ih vratiti na pravi put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!