Nisu sve plijesni na siru jednake, neke su čak poželjne i ukusne, dok se nekih treba čuvati. Pojavi li se na vašem siru plijesan, a vi ste u nedoumici o tome je li ona sigurna ili nije, pomirišite ga.
S obzirom na to da je plavi dio na, primjerice, gorgonzoli ili roquefortu – plijesan i smije se jesti, smije li se jesti i neki drugi sir, kao što je cheddar, ako je popljesnivio?
Stvar je u tome što je svaki sir u osnovi plijesan. Uzmimo vaš primjer gorgonzole: da, plavi dijelovi jesu plijesan, ali i oni bijeli. Razlika je u tome što je na gorgonzoli plijesan dodana namjerno, dok je cheddar, primjerice, popljesnivio od stajanja. Ako je plijesan na površini, dobro ju je odrezati, ali ako je počela mijenjati okus sira, bio on tvrdi ili meki sir, bolje ga baciti.
Crvene plijesni i sve što je previše žuto najbolje je izbjegavati, dok se sive, plave i bijele plijesni mogu odrezati nekoliko milimetara od površine.
Cheddar može razviti plijesan u blizini kore, kao i na površini. Sa svježim sirom je, međutim, druga priča. Ako na njemu imate plijesan, to je znak da ga ne jedete, a sireve poput ricotte i mozzarelle preporučljivo je pojesti nekoliko dana nakon otvaranja.
Drugi rezani sirevi obično se čuvaju oko 10 dana, ali ključno je kako ih skladištite. Ako želite postići da se vaš sir ne “orošava”, potrebno ga je umotati u papir za pečenje ili neki drugi masni papir i pohraniti ga u plastičnu posudu te staviti u hladnjak. Na isto mjesto može se staviti i kocka šećera kako bi se upio višak vlage, te da se ne stvara kondenzacija unutar kutije ili na samom siru, piše The Guardian.
Iako je sir uglavnom sigurna namirnica, na neke biste stvari ipak trebali obratiti pozornost. Mala djeca, starije osobe, trudnice ili ljudi oslabljenog imuniteta trebali bi se “općenito držati tvrdih sireva i biti oprezniji u pogledu plijesni i roka trajanja”, savjetuje Max Melvin, stručnjak za sireve.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!