Nitko ne želi otputovati na zabavnu, egzotičnu lokaciju i onda pola odmora provesti na toaletu. I dok sumnjivi plodovi mora na švedskom stolu mogu prouzročiti probleme sa želucem, i samo putovanje faktor je koji može utjecati na probavu.
Kada putujete, putuju i vaš crijevni mikrobiom, piše PopSci.
Vaš probavni trakt dom je trilijunima različitih bakterija, virusa i gljivica – a svi oni mogu loše reagirati na promjenu okoline.
“Jednako kao i na vas, i na njih utječe promjena u rutini spavanja, promjena u prehrani, izlaganje novim mikrobima, ali i višak stresa,” objašnjava Raja Dhir, jedan od izvršnih direktora kompanije Seed health. Reakcija mikroba na promjene u okolini može dovesti do poremećaja aktivnosti crijeva.
Dobra vijest je da se komplikacije mogu spriječiti.
Faktori koji utječu na probavu
1. Sjedenje
Dugotrajno sjedenje poput onoga u avionu ili automobilu, stišće organe u abdomenu, što usporava probavu jer smanjuje peristaltiku crijeva. Ako vaš probavni trakt ne radi punim kapacitetom, vjerojatnije je da će doći do plinova, oticanja, boli u abdomenu, zatvora ili proljeva.
2. Promjena vremenskih zona
Prilagođavanje drugim vremenskim zonama utječe na cirkadijalni ritam koji komunicira s određenim dijelom mikrobioma i sinkronizira aktivnosti da budu u balansu s vremenom kada jedete, ali i odlazite na wc. Putovanje u druge vremenske zone remeti naš unutarnji sat, što izbacuje probavni sustav iz ravnoteže.
3. San
Nedostatak sna može rezultirati smanjenim zdravljem mikrobioma. Kada se prilagođavate na novi raspored, spavanje može biti izazov, što može prouzročiti probleme s probavom budući da nedostatak sna povećava rizik od upala u probavnom sustavu i povećava želju za hranom punom šećera.
4. Nova hrana
Ovisno o kompoziciji mikrobioma, Dhir kaže da novi začini u hrani mogu povećati količinu vremena potrebnu da hrana prođe kroz probavni trakt. Nepoznate kuhinje mogu iritirati mikrobe u probavnom sustavu koji nisu navikli na probavljanje određenih sastojaka.
5. Stres
Putovanja su uzbudljiva, no donose i stres – pakiranje, samo putovanje, snalaženje na novoj lokaciji. Višak stresa može smanjiti barijere u probavnom sustavu i otvoriti prostor za prodor opasnih bakterija, ali i povećanje upalnih procesa.
6. Dehidracija
Većina putnika ne pije dovoljno vode, kaže gastroenterologinja Sunana Sohi. Tijekom putovanja možda nemamo uvijek jednostavan pristup vodi. Čak i ako imate vodu, pitanje je ima li u vašoj blizini toalet.
Crijevne bolesti i dob
Ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnom bolešću crijeva osjetljiviji su na probleme i upale. Žene češće od muškaraca pate od sindroma iritabilnog crijeva i upravo zbog toga one češće trpe probleme s probavom, naglašava Sohi.
I dob može igrati određenu ulogu. Probavni procesi usporavanju se starenjem, što znači da se hrana sporije kreće probavnim sustavom i može prouzročiti više problema.
Kako izbjeći komplikacije
1. Prilagodite se ranije
Ako putujete u drugu vremensku zonu, nemojte čekati do početka putovanja kako biste se počeli navikavati na razliku. Nekoliko dana prije početka putovanja možete postepeno početi mijenjati svoje rutine kako biste navikli organizam na promjenu. Također, nemojte preskakati spavanje u danima prije putovanja. Cirkadijalni ritam utječe na probavu i san će vam pomoći da probavne procese održite u normali.
2. Pijte vode
Voda olakšava kretanje hrane kroz sustav, što je, kako kaže Dhir, od vitalne važnosti za zdravlje vaše stolice – 70 posto stolice čini upravo voda.
“Iako na putovanjima češće pijemo alkohol ili pića s kofeinom, imajte na umu da vas ta pića mogu dehidrirati i tako utjecati na učestalost i kvalitetu vaše stolice,” upozorava Dhir.
3. Krećite se
Barem jednom u sat vremena se ustanite i protegnite noge ako dugo putujete vlakom ili avionom. Ako putujete automobilom, češće se zaustavljajte kako biste mogli prošetati. Dhir kaže da je kretanje važno za povećanje protoka krvi kroz crijeva, što može pomoći u održavanju regularne stolice i olakšati simptome zatvora.
4. Jedite vlakna
Ljudi na odmorima često jedu ono u čemu uživaju, no takva hrana možda nije uvijek najbolja za zdravlje vaše probave. Naravno da se svi vole počastiti na putovanjima, ali pazite da još uvijek konzumirate dovoljno vlakana. Dhir preporuča bobičasto voće, orašaste plodove, sjemenke i druge grickalice bogate vlaknima.
5. Razmislite o probioticima
Probiotici su mikroorganizmi koji pomažu održavati zdravlje “dobrih” bakterija u probavnom sustavu.
“Probiotici podržavaju regularnu stolicu i olakšavaju simptome nadutosti, ali mogu i poboljšati otpornost gastrointestinalnog sustava na poremećaje,” kaže Dhir.
Istraživanja pokazuju da regularno uzimanje probiotika može pomoći u izgradnji imuniteta i zaštititi tijelo do opasnih patogena.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!