Što su probiotici i kako utječu na naše zdravlje?

Zdravlje 30. ruj 202207:10
Izvor: Pexels/Ilustracija

Znate da su fermentirane namirnice poput jogurta i kiselog zelja dobre za vaša crijeva, ali jeste li se ikada pitali zašto?

Probiotici su mikroorganizmi koji, ako se redovito konzumiraju, pružaju brojne zdravstvene dobrobiti. Bakterije u našim crijevima mogu biti problematične za naše zdravlje, ali mogu biti i korisne. “Mikrobiom je naš najveći saveznik”, kaže dr. Raphael Kellman, liječnik integrativne i funkcionalne medicine u New Yorku. “Ne mogu dovoljno naglasiti važnost prehrane koja će hraniti i održati pozitivnu ravnotežu bakterija.”

VEZANE VIJESTI

Prema dr. Kellmanu, probiotici pomažu popraviti inzulinsku rezistenciju, smanjuju upale i poboljšavaju rad mozga. Probiotici također pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava i zdravlja imuniteta. Prava ravnoteža probiotika u tijelu pomaže spriječiti loše mikroorganizme da se nasele, piše Real simple.

Trebamo li probiotike?

“Svi trebaju probiotike. Mikrobi koji žive u našim crijevima usko su povezani s našim raspoloženjem, metabolizmom, imunološkom funkcijom, probavom, hormonima i upalama”, kaže Kellman.

Najučinkovitiji način da nadvladate svoje crijevne bakterije je da promijenite način na koji ih hranite. “Dijeta je ključna. Trebala bi uključivati ​​puno svježe prebiotičke hrane”, kaže. Kiseli kupus, jogurt ili kefir izvrsni su izvori dobrih mikroba, samo trebate biti sigurni da jedete neke od ovih namirnica svakodnevno. Prebiotičke biljne namirnice poput luka, češnjaka, poriluka, sunčanice i šparoga pomažu u promicanju bakterijske ravnoteže. Stres je također jedan od glavnih pokretača razvoja nezdravih bakterija u crijevima”, kaže on.

Uzimanje probiotika u obliku suplemenata još je jedna opcija. Prema dr. Kellmanu, probiotski dodatak može pomoći u naseljavanju crijevnih bakterija ako ne unosite dovoljno putem redovne prehrane. “Ali s toliko opcija na tržištu, savjetujem da se posavjetujete s liječnikom koji je specijaliziran za probiotičke terapije prije uzimanja suplemenata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar