Zašto je grožđe tako zdravo i za što je sve korisno?

Zdravlje 05. lis 202208:30 0 komentara
Shutterstock

Puno je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd. Nećete pogriješiti koju god vrstu grožđa izaberete jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Samo 100 grama grožđa sadrži 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Grožđe je jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalij, ugljikohidrate, proteine, vitamin A i C, kalcij, željezo, vitamin B6 i magnezij.

Ako ga jedete redovno tijekom čitave sezone, doprinijet će detoksikaciji tijela, pozitivno će utjecati na zdravlje srca i krvnih žila, bubrega i kože.

Zašto je grožđe toliko zdravo i na što njegovo konzumiranje utječe?

Poboljšava pamćenje

Crno grožđe može pomoći u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih osoba. Do tog zaključka su došli znanstvenici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom časopisu.

Za takav učinak grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u sjemenkama. Postoje naznake da oni čak mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Ublažava bol

Crno grožđe može umanjiti bol pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji s vitaminom C stimulira imunološki sustav za borbu protiv infekcija, karcinoma i upala.

Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Sjemenke grožđa sadrže i piknogenol, također antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, ali i protiv stresa i alergije.

Dobro je za srce

Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu smanjiti loš kolesterol, sniziti krvni tlak i smanjiti upale, što sve utječe na bolji rad srca.

Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi. To je samo dopuna saznanja koja su već dobijena u ranijim studijama i potvrđuju efikasnost soka od tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom tlaku.

Čisti bubrege

Sastojci grožđa – antocijanin i resveratrol, koji se također ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti.

Oni, također, čiste tijelo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže pročistiti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Regulira šećer

Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savjete da ne bi trebali jesti grožđe, posdebno zbog toga što ono sadrži oko 20 grama jednostavnih ugljikohidrata u količini koja stane u jednu šalicu.

Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se razina glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Tijekom nekih znanstvenih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži spojeve koji smanjuju razinu šećera u krvi.

Regenerira kožu

Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu smanjiti oštećenja stanica kože uslijed pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca.

Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, raka kože, opekotina i slično, kao i prijevremenog starenja kože. Zbog toga i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar učinak na vašu kožu.

Smanjuje apetit

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti ovo ukusno i zdravo voće smanjuje apetit, zbog čega bi ga svi koji žele smršavjeti trebali konzumirati između ili prije obroka.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Georgiji pokazalo je da resveratol, sastojak koji se nalazi u grožđu, pozitivno utječe na gubitak kilograma, tako što drastično smanjuje mogućnost stanica da skladište masti i značajno potiče razgradnju stanica masti.

Suho grožđe – slatki užitak

Kao i njegova svježa verzija, i suho grožđe čini čuda za zdravlje, a sastojci koji nastaju u procesu sušenja dodaju mu još neke ‘moći’, zbog čega se smatra jednom od najkvalitetnijih namirnica ove vrste.

Dokazano pomaže u sprečavanju slabljenja vida, ali i jačanju zubi i kostiju, prenose Vijesti.me.

U suhom grožđu nalazi se bor koji pomaže pri apsorpciji kalcija i stvaranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja. Osim toga, u kombinaciji s drugim namirnicama konzumiranje suhog grožđa potiče apsorpciju vitamina i minerala iz njih, čime doprinosi jačanju imunološkog sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!