Hrvatska dobiva novi turistički slogan: Koliko će koštati?

Biznis 28. lip 201719:49 > 19:56
Izvor: N1

Turistički slogan Hrvatske 'Croatia, full of life' odlazi u povijest, traži se novi, više nacionalno obojan slogan, otkrio je ministar turizma Gari Capelli. No, još je nepoznato kada će točno i kakve biti korekcije, a pitanje je i koliko će to koštati.

Hrvatska bi uskoro opet mogla dobiti novi turistički slogan, naime, ministar turizma Gari Capelli smatra da u posljednje dvije godine nije u potpunosti zaživio “Croatia – full of life”, koji je uveden za vrijeme IDS-ova ministra Darija Lorencina u Vladi Zorana Milanovića i koštao je 2,5 milijuna kuna, a nije baš naišao na odobravanje.

“Izvan turističke sezone bavimo se nekim drugim pristupima i u tom segmentu on nema svoj smisao, moje osobno mišljenje je da će u tom segmentu trebati raditi korekcije. Mi ćemo poraditi više na nacionalnim obilježjima, vraćanju kockica, dakle ono Croatia ili Hrvatska, da na tom planu radimo malo više”, kazao je Capelli RTL-u.

“Full of life” se ne mora izbrisati, nego se može nastaviti primjenjivati za jedan dio ponude – ali ne kao glavni slogan, smatra ministar. Upravo ovaj stari slogan ostao je turistima prepoznatljiviji nego ‘Full of life’, utvrdilo je istraživanje autora knjige o brendiranju Hrvatske.

“Ja bih svakako preferirao jedan slogan koji bi nam mogao ispričati koja je to najveća komparativna prednost hrvatske, koji bi bio toliko atraktivan da privuče pozornost i da bude pamtljiv”, smatra komunikacijski stručnjak Božo Skoko.

“Mala zemlja za veliki odmor”, podsjetimo, mnogi su smatrali najboljim sloganom, koji je imao dramaturgiju i smatrali su da bi bilo bolje da se na njemu gradio novi slogan, poput “Mala zemlja za veliki doživljaj”. 

Kada se prošli put mijenjalo sloga, u užem izboru se biralo još između “Croatia, State of Mind”, “Real Mediterranean”, “Life by Croatia’’ i “Croatia, Take Me Everywhere”, a marketinški znalci tada su kazali da ih ne čudi što je većina od 4.800 Europljana koji su anketirani najviše glasova dala za “Full of Life”.

Ali ne zato što je dobro pogođen, nego zato što je bolji od preostala četiri prijedloga. Izabrani slogan više je skup naših želja, projekcija onog što bismo htjeli da turistička Hrvatska jest, nego što nas istinski predstavlja, komentirao je tada stručnjak za marketing Boris Malešević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.