O kaznama na Hvaru: To je pitanje upravljanja destinacijom

Biznis 11. srp 201720:09 > 20:10
N1

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u utorak u Njivicama da su hrvatski kampovi sve kvalitetniji te kako u njima, kao i u drugim oblicima smještaja, do kraja godine očekuje povećanje turističkog prometa od desetak posto.

“Kampovi su danas iznad 20 posto za prvih šest mjeseci, do sada u srpnju oko 15 posto više, a očekuje se da će do kraja godine bilježiti povećanje na razini Hrvatske, kao i u drugim smještajima, od desetak posto, što je tri puta više od europskog prosjeka koji je planiran na razini EU za ovu godinu”, rekao je Cappelli, koji je u Njivicama bio na sastanku Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske.

Rekordnu turističku godinu očekuje i predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš, koji kaže kako će kampovi ove godine ostvariti prijeratne rezultate i prvi put premašiti 17,5 milijuna noćenja, s bitno višim prihodima i kvalitetom.

Na sastanku je bilo riječi o mogućim izmjenama pravilnika ili zakona, problemima turističkog zemljišta i pomorskog dobra i sl.

Ministar smatra da će se zajedno pronaći model i riješiti zakonski okvir, a o nekima Vlada već raspravlja te će se do kraja godine pojaviti “jedan od prvih kvalitetnijih prijedloga rješavanja pitanja turističkog zemljišta”.

Odgovarajući na novinarska pitanja o nedostatku radnika u turizmu i uvozu radne snage, Cappeli je rekao da još ima problema te da se preko Zavoda za zapošljavanje uspjelo dobiti oko 2000 dodatnih djelatnika. Ima još problema, ove godine otvorilo se 40-ak hotela i treba sve više kvalitetnih djelatnika pa pregovaramo i pokušavamo ih naći, kazao je Cappelli, koji očekuje da će se s 1500 do 2000 djelatnika problem riješiti kratkoročno, te je najavio da će se dugoročno rješenje predstaviti u listopadu ili studenome.

Govoreći o riječkoj Zračnoj luci, ministar je istaknuo da Vlada razmatra kako u njoj što prije i kvalitetnije riješiti probleme te da se razgovara s prijevoznicima kako bi se udruženim oglašavanjem kvalitetnije pratio zračni promet. Za 20-ak dana predstavit ćemo program koji će se odnositi na sve zračne luke, najavio je.

U vezi s turističkim naseljem Haludovom u Malinskoj, ministar je istaknuo kako se diplomatskim putem pokušava riješiti problem i razgovarati s (ruskim) vlasnikom. Razgovaralo se s lokalnom samoupravom, rekao je, te dodao kako se nada da će do kraja godine biti pomaka u rješenju tog problema.

Na pitanje o visokim kaznama za neprimjereno odijevanje turista na Pagu i na Hvaru, ministar je odgovorio kako je to pitanje upravljanja destinacijom.

“Netko je htio da na Zrću imamo destinaciju partijanera i došlo je možda do prelaska granice onoga što smo htjeli. U tim segmentima upravljanja destinacijom mogu se dogoditi pozitivne i negativne konotacije. Na Zrću i Hvaru su se možda desile neke slične situacije, ali ne smijemo ići iz krajnosti u krajnost, moramo na kvalitetan, kulturan i ljudski način upozoriti turiste da ih Hrvatska želi, da ima dobre projekte i zabavu te da se moraju ponašati u skladu sa zakonima, ali bez toga da ih sankcioniramo na nagli i grubi način, nego da im uz osmijeh pokažemo da će i sljedeće godine imati istu zabavu te da se svi skupa moramo međusobno poštovati”, rekao je Cappelli.

Na pitanje o najavljenom povećanju boravišne pristojbe za iduću godinu, pomoćnik ministra turizma Robert Pende izjavio je kako je odluka u proceduri. “Ovoga puta imamo neznatno povećanje od jedne kune po noćenju”, rekao je i dodao da HTZ iz godine u godinu bilježi manji prihod iz proračuna te se to želi kompenzirati s izvornim prihodima, među kojima su boravišna pristojba te članarina, koja se tri puta smanjivala.

“Sustavno rješenje imat ćemo s izmjenama zakona, a odluka o visini boravišne pristojbe će se spustiti na lokalnu razinu, naravno, uz cenzuse, radi zaštite od drastičnih povećanja ili smanjenja. Decentralizacija i sustavno rješenje slijedi s izmjenama zakona, a za sada imamo malo povećanje”, kazao je Pende, dodajući da Hrvatska mora biti konkurentna i u promidžbi, za što je potreban i novac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.