"Đuri Đakoviću nužna dokapitalizacija, interesa ima"

Biznis 03. stu 201721:50 > 21:52
Izvor: (ilustracija)

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal izjavio je u petak kako je toj kompaniji i dalje nužna dokapitalizacija, o čemu će odlučivati glavna skupština, a vjeruje kako interesa za dokapitalizaciju ima i kako, uz tvrtku Crni čelik, ima i drugih zainteresiranih.

Uprava Đuro Đaković grupe priopćila je prošli petak da je zaustavljen postupak povećanja temeljnog kapitala jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja. U razdoblju upisa, koje je završilo 27. listopada, zaprimljene su upisnice ulagatelja na ukupni iznos od 256,56 milijuna kuna, od čega je uplaćeno samo 6,56 milijuna kuna, a preostali iznos nije bio vidljiv na transakcijskom računu iz javnog poziva na upis novih dionica, naveli su tada iz slavonskobrodske kompanije.

Mazal je i u današnjoj izjavi novinarima podsjetio kako je postupak povećanja temeljnog kapitala zaustavljen jer su istekli rokovi iz odluke Glavne skupštine.

“Nažalost, novac nije bio na našem računu i mi smo morali ovaj proces zaustaviti. Društvo je zaprimilo 256 milijuna valjanih upisnica, ali je njih pratila uplata od šest milijuna kuna. Uplatitelj, Crni čelik d.o.o. objasnio je to zastojem u provedbi uplate. U razloge ne mogu ulaziti. U ponedjeljak, 6. prosinca je rok za povrat uplaćenih sredstava. Za nas ova priča tu završava. Činjenica je da je glavni ponuđač i dalje zainteresiran”, rekao je Mazal i dodao da je daljnji tijek dokapitalizacije u ovlasti Glavne skupštine.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe istaknuo je kako i dalje smatraju da je kompaniji potrebna dokapitalizacija.

“Vjerujemo i imamo razloga vjerovati da postoje i drugi potencijalni zainteresirani ulagači. Treba sjesti i vidjeti kako u budućnosti te procese provesti”, rekao je Mazal.

Istaknuo je kako Đuro Đaković grupa nastavlja normalno poslovati, da poslovi idu, da ugovaraju nove poslove te da u zadnje dvije-tri godine bilježi pozitivne pomake u poslovanju.

Slavonskobrodska kompanija objavila je početkom tjedna i devetomjesečno financijsko izvješće, po kojemu je grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci ove godine imala gubitak u poslovanju od 11,7 milijuna kuna. Ukupni prihodi grupacije u devet mjeseci bili su 405,9 milijuna kuna, što je 9,34 posto manje nego u istom razdoblju lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 8,85 posto, na 417,7 milijuna kuna.

Pritom je istaknuto kako je grupacija prvi put u novijoj povijesti više od polovice ukupnih prihoda ostvarila od izvoza, što znači da je ostvarena strateška odluka o širenju tržišta i smanjenju ovisnosti o tržištu Hrvatske.

Inače, 31. listopada objavljeno je i da je Nadzorni odbor na dva mjeseca, to jest od 1. studenoga do 31. prosinca ove godine, produžio mandat predsjedniku Uprave Tomislavu Mazalu i članu Uprave Marku Bogdanoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.