Cijene nafte ispod 64 dolara, stišane napetosti u Perzijskom zaljevu

Biznis 18. srp 201916:53 > 16:54
Izvor: Pexels (ilustracija)

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon stišavanja napetosti u Perzijskom zaljevu i mješovitih podataka o zalihama u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,67 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,71 dolara.

Tržišta je danas uznemirila vijest da je Iran u Perzijskom zaljevu zaplijenio strani tanker. Napetost je jenjala nakon što je Teheran objavio da je brod krijumčario gorivo, prevozeći oko 6.200 barela nafte.

Posrijedi je brod koji je u nedjelju otegljen nakon što je poslao poziv u pomoć. Američki dužnosnici izjavili su jučer da nisu sigurni je li tanker zaplijenjen ili spašen.

Velika Britanija poručila je prije nekoliko dana da namjerava braniti svoje brodarske interese u regiji. Zapovjednik američkog centralnog zapovjedništva general Kenneth McKenzie kazao je nakon učestalih napada na tankere da će SAD “agresivno” osiguravati slobodan promet u Perzijskom zaljevu.

“Reakcija cijena u četvrtak ponovo pokazuje da sukob na Bliskom istoku ni izdaleka nije riješen i napetosti bi se u svakom trenu mogle rasplamsati. No, nafta se i dalje isporučuje pa će se cijene nakon kratkotrajnog skoka vjerojatno ponovo stabilizirati”, smatra analitičar švicarske banke UBS Giovanni Staunovo.

Podaci američke vlade o zalihama u prošlom tjednu bili su mješoviti. Tako su zalihe sirove nafte pale za 3,1 milijun barela ali su zalihe benzina na vrhuncu sezone vožnje u SAD-u porasle za 3,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe derivata, uključujući lož-ulje, i to za 5,7 milijuna barela.

Povećanje zaliha benzina “posebno je neobično s obzirom da je riječ o tjednu nakon produljenog vikenda zbog Dana nezavisnosti”, upozoravaju analitičari njemačkog Commerzbanka.

Cijene je zakočila i prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Kini uvesti dodatne carine. Nervoza se stišala tek nakon vijesti o nastavku razgovora Kine i SAD-a kako bi se riješio trgovinski rat koji usporava globalni gospodarski rast.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,60 dolara, što znači da je pala 1,43 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.