Balkan Barometar: Ovo su najvažniji problemi zemalja regije

Biznis 06. svi 201509:41 > 12:00
Izvor: Balkanski barometar

Vijeće za regionalnu suradnju i Europski Fond za Balkan proveli su opsežno istraživanje u sedam zemalja regije pod nazivom Balkan Barometar.

Istraživanje se sastoji od dva dijela – Barometar javnog mnijenja, koji je ispitivao javno mnijenje građana Jugoistočne Europe, te Poslovni barometar, koji je ispitivao poslovnu klimu u navedenim zemljama.

Istraživanjem je obuhvaćeno sedam zemalja – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Makedonija.

Izvještaj pruža podatke i analize nekoliko područja društvenog, ekonomskog i političkog života, uključujući zadovoljstvo životnom/poslovnom situacijom, procjene generalnih trendova i stavova prema EU integracijama te regionalnu suradnju.

Ankete ispitivanja javnog mnijenja su provedene “licem u lice” na po 1.000 ispitanika iz svake države, u dobi od 18 godina nadalje. Ankete ispitivanja poslovne klime provedene su na po 200 tvrtki iz svake zemlje, koje nisu u većinskom vlasništvu države.

BAROMETAR JAVNOG MNIJENJA

Najviše građana nezadovoljno je zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala te političke nestabilnosti.

Prema Indeksu balkanskog javnog mnijenja, građani svih država regije žive lošije od svojih očekivanja. Ipak, najveća razlika između indeksa trenutne situacije i indeksa očekivanja zabilježen je na Kosovu.

Koliko su stanovnici regije zadovoljni svojim životima i kakva su im očekivanja za budućnost?

BAROMETAR POSLOVNE KLIME

Kako tvrtke u regiji ocjenjuju poslovne mogućnosti u svojoj zemlji i kakav je njihov stav prema članstvu u Europskoj uniji?

Najmanju stopu nezaposlenosti mladih u regiji ima Albanija, a najveću BiH

Prosječne mjesečne plaće u posljednjih su pet godina najviše rasle na Kosovu, a najviše padale u Hrvatskoj

Prema prosječnoj stopi nezaposlenosti u posljednjih pet godina, vodeća zemlja regije s najmanjom stopom nezaposlenosti je Hrvatska s 14,1 posto, a slijede Albanija, Crna Gora i Srbija

Prema razini rasta, vodeća zemlja regije je Kosovo, a slijede Albanija, Makedonija i Crna Gora. Hrvatska je u prosjeku u posljednjih pet godina zabilježila najveći pad i to čak 2,2 posto