Povjerenstvo poziva Vladu da privremeno odgodi primjenu EU fiskalnih pravila

Biznis 30. ožu 202016:04 > 16:13
Podijeli:
Izvor: N1

Povjerenstvo za fiskalnu politiku pozvalo je u ponedjeljak Vladu da privremeno odgodi primjenu EU fiskalnih pravila kako bi mogla poduzimati mjere za otklanjanje zdravstvenih, društvenih, gospodarskih i ostalih posljedica epidemije, ocjenivši da će one negativno utjecati na javne financije u kratkom roku pa je stoga nužno voditi računa o dugoročnoj održivosti javnih financija.

Pandemija bolesti Covid-19 i mjere za obuzdavanje njenog širenja veliki za svjetsko i hrvatsko gospodarstvo i stanje javih financija, ističe Povjerenstvo u svom stajalištu objavljenom u ponedjeljak.

Napominje i da će veliko usporavanje gospodarskih aktivnosti dovesti do snažnog pada javnih prihoda, dok će istodobno provedba nužnih zdravstvenih intervencija, spašavanje i podrška posrnulom gospodarstvu tijekom i nakon epidemije utjecati i na porast javne potrošnje. Sve će to dovesti do znatnog porasta proračunskog manjka i javnog duga, upozoravaju u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o fiskalnoj odgovornosti i pravila Pakta o stabilnosti i rastu EU prepoznaju mogućnost nastanka sličnih poremećaja i omogućavaju primjeren odgovor fiskalne politike radi ublažavanja negativnih posljedica krize. Tako Zakon o fiskalnoj odgovornosti predviđa mogućnost privremenog odgađanja primjene fiskalnih pravila u slučaju izvanrednih okolnosti, sukladno pravilima EU, pod uvjetom da se time ne ugrožava fiskalna održivost u srednjem roku.

Kako dalje navode, pravila Pakta o stabilnosti i rastu dozvoljavaju privremeni porast proračunskog deficita u dva slučaja, pod uvjetom da se time ne ugrožava fiskalna održivost u srednjem roku. Prvi slučaj se odnosi se nastanak događaja izvan kontrole države, u kojem je dozvoljeno financiranje dodatnih aktivnosti izravno povezanih s tim događajem. Drugi slučaj, koji je sada aktiviran po prvi put, odnosi se na stanje duboke ekonomske krize na razini Europske unije te omogućuje snažniji i koordinirani fiskalni odgovor na razini cijele Europske unije.

Pakt o stabilnosti i rastu osigurava fiskalnu disciplinu država članica, a prema njemu deficit proračuna opće države ne smije prelaziti 3 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

#related-news_0

Povjerenstvo smatra kako je Odlukom o proglašenju epidemije bolesti Covid-19 od 11. ožujka 2020. prepoznato postojanje izvanrednih okolnosti iz Zakona o fiskalnoj odgovornosti te poziva Vladu RH da donese Odluku o privremenom odgađanju primjene fiskalnih pravila.

Navode da će to Vladi omogućiti poduzimanje mjera za otklanjanje zdravstvenih, društvenih, gospodarskih i svih drugih posljedica epidemije, koje će gotovo sigurno negativno utjecati na javne financije u kratkom roku. No, bez obzira na privremeno odgađanje primjene fiskalnih pravila, Povjerenstvo naglašava da je u tako složenoj situaciji i dalje nužno voditi računa o dugoročnoj održivosti javnih financija.

Mjere fiskalne politike povezane s epidemijom mogu se podijeliti na tri skupine, ističu. Prva se odnosi na financiranje zdravstvene intervencije radi suzbijanje epidemije. Druga skupina mjera odnosi se na nužnu financijsku podršku radnicima i gospodarskim subjektima koji su posebno pogođeni epidemijom radi zadržavanja potencijala hrvatskog gospodarskog i njihovog što bržeg i lakšeg aktiviranja nakon normalizacije stanja. Treća skupina mjera odnosi se na povećanje javne potrošnje i investicija radi poticanja domaće aktivnosti u razdoblju jenjavanja epidemije.

Takve mjere mogu u kratkom roku dodatno opteretiti državni proračun, ali su nužne za reaktiviranje gospodarske aktivnosti i osiguranje dugoročne održivosti javnih financija, kažu u Povjerenstvu, ali i naglašavaju da Vlada prilikom donošenja mjera tijekom trajanja izvanrednih okolnosti može odstupiti od ciljane razine proračunskog manjka i smanjenja javnog duga, ali da te mjere ujedno moraju biti kratkotrajne i ciljane kako bi se u što bržem i kraćem roku riješile društvene i gospodarske posljedice epidemije.

Stoga Povjerenstvo poziva Vladu, jedinice lokalne uprave te druga tijela u javnom sektoru, da čim prije razmotre promjenu planiranih aktivnosti u državnom proračunu i drugim financijskim planovima za 2020. godinu kako bi se što bolje mogao iskoristiti ograničeni fiskalni potencijal za financiranje nužnih mjera za borbu protiv posljedica epidemije, zaključuje se u priopćenju.

Ministri financija EU: Ispunjeni uvjeri za fleksibilnost Pakta

Podsjetimo, Europska komisija je u petak, 20. ožujka, predložila da se aktivira odredba o odstupanju od proračunskih pravila kako bi se zemljama članicama omogućilo da adekvatno reagiraju na krizu uslijed pandemije Covida-19 i ublaže njezine ekonomske posljedice.

Potom su u ponedjeljak, 23. ožujka, ministri financija zemalja članica EU-a potvrdili da su ispunjeni uvjeti za aktiviranje klauzule o odstupanju od proračunskih pravila kako bi se vlade mogle boriti s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

#related-news_0

“Ministri su postigli sporazum i dali odobrenje Europskoj komisiji da upotrijebi punu fleksibilnost Pakta o stabilnosti i rastu, odnosno da se primjeni fleksibilniji pristup u primjeni fiskalnih pravila na razini EU-a. Time će se dati mogućnost državama članicama da u većoj mjeri pruže fiskalne poticaje svojim gospodarstvima kako bi se ublažili postojeći negativni utjecaji i osigurao što skoriji oporavak”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, koji je iz Zagreba predsjedavao video-konferencijom ministara financija.

Inače, sredinom ožujka ministar Marić, upitan sprema li se rebalans proračuna, kazao je da za to trenutno nema osnove, no kako su štete po proračun neminovne, o čemu će se više znati krajem ožujka.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.