Zvonimir Mršić: "Vlada je u potpunosti podcijenila dubinu krize"

Biznis 31. ožu 202016:39 > 16:55
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić bio je gost Newsrooma. Komentirao je Vladine mjere za oporavak gospodarstva u jeku pandemije koronavirusa, a komentirao je i bi li trebalo mijenjati aktualni Zakon o radu.

Mršić je uvodno kazao kako misli da je Vlada u potpunosti podcijenila dubinu krize. 

“Kad pogledate koje su to mjere, cijeli niz zakona je promijenjen gdje je financijski efekt zanemaren.

Niti su mjere jasne, niti konkretne, niti financijski izdašne. Vlada tek sad razmišlja što će biti travanjski paket mjera, dok su druge države odavno izašle sa svojim mjerama. Slovenija se, primjerice, prošli tjedan zadužila za milijardu i 100 milijardi eura. Doista, naša Vlada u ovom trenutku jako kasni sa intervencijom u gospodarstvo”, smatra Mršić. 

VEZANE VIJESTI

Ističe kako se pokazalo da Vlada doista ne uprava ni na kakav način gospodarstvom, a pogotovo ne s privatnim sektorom. 

“Mi se moramo odlučiti što želimo. Moramo se odlučiti želimo li braniti deficit ili želimo braniti stanje u privatnom sektoru. Imate veliki dio javnog sektora, administrativnog koji radi od kuće i radi od kuće i mislio da bi trebao snositi posljedice u smislu da ako privatni sektor smanjuje plaće, da bi to trebao učiniti i javni sektor. Ono što se pokazuje u ovoj krizi jest da mi možemo funkcionirati s online poreznom upravom” rekao je Mršić. 

Ako sačuvamo radna mjesta u privatnom sektoru, smatra Mrsić, taj sektor će se puno prije oporaviti nego da se dijele otkazi pa se ponovno zapošljava. 

“U ovom trenutku treba napraviti barem nekoliko mjera. Dok ste u zakonskoj hibernaciji da nema nikakvih obaveza plaćanja doprinosa”, ističe. 

Zalihe hrane i prehrambena industrija

Mršić je kazao kako se ova kriza dogodila uoči Uskrsa i kako, ističe, prehrambena industrija uvijek radi zalihe hrane za Uskrs.

#related-news_0

“Ono što će stvarati veliki problem jest to što se Hrvatska oslanjala na uvoz mesa i svježeg voća i povrća. Bilo bi dobro kad bi Ministarstvo poljoprivrede napravilo hitni otkup od domaćih proizvođača”, smatra Mršić. 

Velik je nedostatak, mišljenja je Mrsić, što neće biti turističke sezone pa neće bitti prihoda, ali tvrdi kako s druge strane turisti neće pojesti i potrošiti ono što je pripremljeno. 

“Ako pogledate sad dućane, onda vidite da ima puno manje ljudi u trgovinama i da je promijenjen način kupnje. Nema više neracionalnih kupnji i nenužnih stvari za svakodnevni život. Uvijek je kod domaće prehrambene industrije zaliha od mjesec do tri mjeseca”, rekao je Mrsić. 

Zakon o radu

Smatra kako krizu nikad ne bi trebalo koristiti da bi se neki temeljni zakoni mijenjali. 

“Postoji potrebna da se on nadogradi, pogotovo odredba za rad od kuće. Radnici su puno racionalniji i odgovorniji prema svojim kompanijama i znam da su se spremni solidarizirati i odreći se dijela svojih prava. Ja bih bio više to da se suspendiraju neka prava na određeno vrijeme, ali da se ta prava nakon krize polako vraćaju”, kazao je. 

“Zakon o radu će se nužno morati mijenjati jer će se biznis okruženje stubokom mijenjati”, istaknuo je. 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.