Europa bi u koronakrizi trebala razmisliti o zajedničkom porezu

Biznis 17. tra 202011:35 > 11:41
Izvor: François WALSCHAERTS / AFP

Treba više mašte da bi se riješile ekonomske posljedice epidemije novog koronavirusa, poručio je čelnik eurogrupe, naznačivši da bi Europa trebala razmisliti o zajedničkom porezu.

“Jasno je da možemo biti maštovitiji”, kazao je Mario Centeno zastupnicima Europskog parlamenta.

“U Europi i drugim međunarodnim forumima, poput OECD-a, naveliko se raspravlja o porezima koji bi mogli biti europske prirode”, dodao je čelnik eurogrupe, ne precizirajući na kakvu vrstu poreza misli.

VEZANE VIJESTI

Ministri financija eurozone postigli su prošlog tjedna dogovor o 500 milijardi eura vrijednom hitnom programu pomoći u sanaciji posljedica pandemije koronavirusa, ali zemlje članice i dalje su podijeljene oko pitanja kako financirati ekonomski oporavak.

Koplja se lome oko predloženog izdanja zajedničkog duga koji predlažu u prvom redu Francuska, Italija, Belgija, a protive mu se fiskalno konzervativne europske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Finske i Austrije.

Čelnik eurogrupe nedavno je kazao da ne isključuje mogućnost izdanja ‘euroobveznica’, ali je istaknuo da se razmatraju i druge ideje, poput francuskog prijedloga o osnivanju fonda za oporavak koji bi se financirao izdanjem zajedničkih obveznica.

“Trenutno nam znanje iz starih ekonomskih udžbenika ne može puno pomoći u smišljanju reakcije na krizu”, kazao je Centeno.

#related-news_0

“U ovom trenu dio odgovora ne leži u inzistiranju na nekadašnjim doktrinama i vizijama drugačijeg konteksta dužničkih kriza iz prošlosti”, ocijenio je čelnik eurogrupe.

Dodaje da će “izdanje duga” biti među prijedlozima o kojima će ministri financija razgovarati ubrzo nakon posebnog sastanka Europskog vijeća, zakazanog 23. travnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.