Vlahušić: Od danas naplata koncesije za žičaru

Biznis 08. srp 201515:19 > 15:21
N1

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako dubrovačka žičara u vlasništvu "Excelsa nekretnina" od srijede preuzima obvezu plaćati između pet i šest milijuna koncesije na godinu jer će od svake prodane karte dio prihoda ići u korist grada.

Vlahušić je napomenuo kako je prijašnji zakon o žičarama predviđao da prihod od koncesije za žičare ide u državni proračun, ali je izmjenama zakona to promijenjeno u korist lokalne samouprave.

“Dubrovačka žičara je specifična, ne ide nitko na Srđ da bi bio na skijanju ili brao kupine, nego isključivo da bi uživao u panorami grada Dubrovnika”, rekao je Vlahušić. Istaknuo je da je žičara 2010. godine dobila uporabnu dozvolu i počela raditi, ali nije plaćala koncesiju. “Tijekom godina sam održao brojne sastanke i napisao nebrojeno pisama Vladi i ministrima kako bi se to riješilo. Pregovarali smo puno i došli do koncesijske naknade”, poručio je i dodao kako o visini naknade po prodanoj karti trenutačno ne može govoriti.

“O samoj naknadi ne mogu govoriti jer je dogovor kako će tvrtka ‘Excelsa nekretnine’ iznos objaviti na burzi, ali mogu reći kako će na godišnjoj razini to biti pet do šest milijuna kuna”, rekao je Vlahušić. Najavio je da će ugovor najvjerojatnije biti potpisan u rujnu, kada će se naći i pred gradskim vijećnicima.

Prijepori oko poslovanja dubrovačke žičare trajali su godinama, a po posljednjemu modelu, koji je pred “Excelsa nekretnine” u vlasništvu Grupacije Lukšić stavio gradonačelnik Vlahušić, grad Dubrovnik je na ime koncesije potraživao 24 posto od svake prodane karte te deset tisuća kuna na mjesec sljedećih 50 godina.

Lukšići su taj prijedlog odbili, a Vlahušić je na novinarsko pitanje u srijedu odgovorio kako je “taj iznos bio nerealan, ali nužan u pregovorima”. “Nisam htio pristati na kikiriki. Da sam tražio 12 posto od svake prodane karte, dobio bih šest”, rekao je.