IBM i Microsoft vide poslovnu priliku u kineskom smogu

Biznis 29. pro 201515:12 > 15:20
Izvor: Tanjug/AP/Andy Wong

Zagađenje zraka u Kini moglo bi postati veliki biznis. Dvije najveće svjetske tehnološke tvrtke, IBM i Microsoft, ispituju potencijalno tržište za prognoziranje kvalitete zraka u Kini.

Velike količine smoga koje se nadvijaju nad Pekingom izazvali su vlasti kineske prijestolnice da ovaj mjesec proglase dva “crvena alarama” – upozorenje svakom od 22 milijuna stanovnika da se teško zagađenje očekuje sljedeća tri dana, a možda i duže.

Takva upozorenja oslanjaju se na prognoziranje zagađenja koje je užasno važno vođama Kineske komunističke partije koji traže napredak u nadgledanju i kontroliranju smoga. Interes se također povećao zbog priprema Pekinga za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. jer smog je tamo jači u hladnijim mjesecima.

“Raste interes za praćenjem kvalitete zraka. Sve više ljudi zanima takva informacijska tehnologija”, rekao je Yu Zheng, istraživač u Microsoftu.

“Ako možete predvidjeti vrijeme, onda je potrebno još samo nekoliko dodatnih varijabli da možete predvidjeti i kvalitetu zraka”, kaže Robert Rohde iz neprofitne organizacije koja mapira kinesko zagađenje.

I Microsoft i IBM osigurali su svoje prve državne klijente prošle godine nakon što su razvili prve tehnologije za prognoziranje zagađenja u svojim kineskim bazama. IBM-ov prvi klijent je bio Ured za zaštitu okoliša grada Pekinga, dok je Microsoft potpisao ugovor s Ministarstvom okoliša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.