Boris Vujčić: Ne vidim razlog da kamatne stope na novoodobrene kredite rastu

Ekonomija 13. srp 202215:03 > 15:21 0 komentara
Denis LOVROVIC / AFP

Nakon polugodišnji brifing Hrvatske narodne banke (HNB) na temu aktualnih gospodarskih kretanja i prognoza, odnosno financijske stabilnosti i bankovnog sustav, guverner HNB-a Boris Vujčić dao je izjavu za medije.

Na pitanje o rastu neto plaća Vujčić je kazao kako je u ovom trenu situacija na tržištu rada drugačija od uobičajene.

“Do sada je javni sektor dizao cijene, a pratio ga je privatni. Sada su u privatnom sektoru plaće rasle nominalno 10 posto, a to čine jer je teže pronaći radnike. Mi radimo ispitivanje poduzeća, a u njima doznajemo da je najveći problem sada pronalazak radne snage. Ove godine očekujemo 1,5 – 2 posto pad realnih plaća”, rekao je Boris Vujčić.

Uvijek imamo dva mehanizma inflacije, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ

“Cijene rastu brže kada je veća stopa inflacije. Kada rastu nominalne plaće, poduzećima je lakše dizati cijene, no realne plaće ove godine neće rasti”, kazao je.

Od Nove godine plaćat će se u euru, a cijene se već sada mogu isticati u euru. Neki obrti, trgovine su već to počeli činiti.

“Jučer je lansirana stranica euro.hr na kojoj su sve informacije dostupne, te gdje se mogu postavljati pitanja. Odluke koje smo danas donijeli utjecat će na visinu kamatnih stopa, tako da pojeftinjuju financiranje banaka i one imaju manje razloga dizati kamatne stope.

Kamatne stope će biti niže nego što bi to inače bile. U ovom trenu ne vidim razlog da kamatne stope na novoodobrene kredite rastu”, kazao je guverner i dodao da smo dodatno olabavili monetarnu politiku.

Osnovni rizik za recesiju narednih godina bila bi obustava ispostave plina u Europi, naglasio je.

“Na nas se ne prelijeva ono što se događa u Rusiji i Ukrajini, jer su nam oni mali vanjskotrgovinski partneri, no naša dva glavna partnera ako ulete u recesiju – to bi se prelilo i na Hrvatsku.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati s remontom, puštanjem ili nepuštanjem plina… To će već biti indikacija”, kazao je Vujčić.

Nekretninski biznis, pak, ima više uzroka za rast cijena.

“Prvi je niske kamatne stope, što će se brzo promijeniti. Ubuduće nećemo više imati negativne kamatne stope na štednju. Hrvatsku će ulazak u Schengen učiniti primamljivijom u tom pogledu za strance. Imamo i APN, koji pomaže mladima da kupe nekretninu u situaciji kada je cijena već porasla, a i sama subvencija im još diže cijenu. Porez na nekretninu utječe na cijenu, a pitanje je i kolika je razina poreza”, kazao je Vujčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!