Njemačka vlada snizila prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini

Biznis 27. lis 202115:10
Izvor: John MACDOUGALL/AFP, Ilustracija

Njemačka vlada u srijedu je znatnije smanjila prognozu rasta u ovoj godini, ističući da su oporavak otežali uska grla u opskrbi poluvodičima i sve veći troškovi energije, dok bi u 2022. gospodarstvo trebalo rasti snažnije no što su očekivali.

Vlada u Berlinu sada prognozira da bi najveće europsko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 2,6 posto. U travnju procijenila je rast na 3,5 posto.

Podigla je, međutim, za 0,5 postotnih bodova travanjsku procjenu rasta za iduću godinu, na 4,1 posto.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier ustvrdio je da je gospodarstvo i dalje snažno, unatoč pandemiji covida-19, ali da oporavak otežavaju uska grla u proizvodnji zbog problema u nabavi poluvodiča i porast cijena energije.

“S obzirom na trenutačna uska grla u opskrbi i visoke cijene energije diljem svijeta, priželjkivani završni snažan poticaj neće se dogoditi ove godine”, kazao je Altmaier.

“U 2022. godini gospodarstvo će značajno pojačati zamah”, poručio je.

Zbog odgođenog oporavka njemačko gospodarstvo ove godine neće dostići razinu iz razdoblja prije pandemijske krize, no vjerojatno će se to dogoditi na početku 2022. godine.

Altmaier je istaknuo da proizvođači automobila trenutačno ne mogu proizvoditi stotine tisuća automobila zbog nestašice poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti, ključnih u automobilskoj industriji.

Kako bi ublažila probleme u opskrbi, vlada je spremna s nekoliko milijardi eura poduprijeti gradnju tvornica poluvodiča u Njemačkoj, napomenuo je Altmaier, dodavši kako se nada da će to uskoro mobilizirati još veća ulaganja kompanija.

Raširena uska grla u proizvodnji, u uvjetima neuobičajeno snažne potražnje, rezultiraju porastom cijena i vlada očekuje da će inflacija ove godine dosegnuti tri posto.

Ponovili su ipak da će u većini slučajeva porast cijena biti privremenog karaktera te za iduću godinu procjenjuju da će godišnja inflacija usporiti na 2,2 posto, a u 2023. na 1,7 posto. Lani su potrošačke cijene u Njemačkoj porasle svega 0,5 posto.

Altmaier kaže da postoje izgledi da aktualan skok cijena na energetskim tržištima uskoro bude okončan i dodaje da ne očekuje nikakve probleme s opskrbom na tržištima plina tijekom zimskih mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar