Provjerili smo koliko zarađuju trgovci sad kad su im nedjelje neradne

Ekonomija 26. velj 202420:40 > 21:47 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Trgovcima je Ustavni sud 6. veljače srušio sve nade potvrdom novog Zakona o trgovini, kojim se dopušta rad samo 16 nedjelja u godini, zbog čega se stvorila panika kako bi to moglo biti devastirajuće za njihovo poslovanje.

Osim trgovina, pogođene su pekarnice pa se neki njihovi vlasnici snalaze na domišljate načine kako bi  poslovali sve dane u tjednu. Ali, ne mogu tako nešto učiniti svi i u moru njihovih kritika zakonu koji je implementiran u srpnju prošle godine, ostaje dojam da se gubi ozbiljan novac.

No, s obzirom da su se potrošači već navikli na to da nedjeljama u pravilu ne mogu u trgovine, više kupuju drugim danima, zbog čega u teoriji potrošnja ne bi trebala biti ništa slabija. A je li to uistinu tako, provjerili smo putem Porezne uprave.

Ona na jednom mjestu bilježi fiskalizaciju u prometu gotovinom pa se zna kad je i koliko računa izdano te u kojim iznosima. Ono što se iz toga moglo vidjeti, vrlo je zanimljivo. Naime, podaci koje smo provjerili tiču se siječnja prošle godine, kad se normalno radilo nedjeljama, i siječnja ove godine kad se nije radilo.

Ako gledamo samo Grad Zagreb, u tom je periodu prošle godine izdano 28 milijuna i 42 tisuće računa u iznosu od 466,52 milijuna eura. Ove godine izdano ih je 29 milijuna i 30 tisuća, u vrijednosti 514,57 milijuna eura.

Porezna / Screenshot

Iako se radilo u pravilu šest dana tjedno, trgovine na veliko i malo zabilježile su veće prihode, ali i izraženiji promet. Dapače, identično je i kad se gledaju apsolutno sve druge županije u Hrvatskoj. Više je izdanih računa i veći su njihovi iznosi.

Postoje samo dvije iznimke kad gledamo broj izdanih računa – Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Dok je u prvoj izdano prošle godine 13,78 milijuna računa, u ovoj ih je izdano tijekom siječnja 13,77 milijuna. No, njihov iznos ove godine je na 226,91 milijuna eura u odnosu na prošlogodišnjih 202,21 milijuna eura.

Što se Primorsko-goranske županije tiče, prošle godine izdano je 8,57 milijuna računa u odnosu na 8,55 milijuna ove godine. S tim da su prošle godine iznosi bili 131,66 milijuna eura, a ove godine 147,63 milijuna eura.

Porezna / Screenshot

U konačnici, ako sudimo prema podacima Porezne, Zakon o trgovini nije negativno utjecao na promet koji bilježe trgovci, ali ove brojke svakako ne pričaju svačiju priču…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!