Uklonjene talijanske smetnje koje su ometale prijam hrvatskih TV programa

Ekonomija 11. kol 202213:13 0 komentara
N1

Uklonjene su talijanske smetnje koje su godinama ometale prijam hrvatskih TV programa duž jadranske obale,  čime su osigurani uvjeti za neometan prijam postojećih hrvatskih TV programa, daljnji razvoj usluga zemaljske televizije te nesmetanu implementaciju 5G mreže u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz HAKOM-a. 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je tijekom mjerne kampanje radiodifuzijskih smetnji koju trenutno provodi duž jadranske obale potvrdila da je Talijanska Republika provela mjere sukladno donesenom mišljenju Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra (RSPG) te prestala s radom odašiljača na hrvatskim TV kanalima u pojasu 470 – 694 MHz te u pojasu 700MHz, u kojemu je od kolovoza prošle godine u Republici Hrvatskoj započela implementacija 5G mreža, navodi se u priopćenju koje je HAKOM objavio na svojim internet stranicama.

Iz HAKOM-a podsjećaju da su smetnje međunarodno neusklađenih talijanskih TV odašiljača započele  još u doba analogne televizije, a dodatno se situacija pogoršala nakon što je i Italija započela prelazak na digitalnu televiziju krajem 2010. godine.

HAKOM je, kako se ističe, proteklih godina poslao više od 8.000 izvješća o smetnjama prema talijanskim nadležnim tijelima Talijanske Republike i ITU-u (International Telecommunications Union), tražeći žurno uklanjanje istih.

“Ulaskom u Europsku uniju, HAKOM od 2013. aktivno sudjeluje u radu RSPG-a pri Europskoj komisiji, a tako i u RSPG podskupini za prekograničnu koordinaciju ‘Good Offices’. Kroz čitav taj vremenski period predstavnici HAKOM-a ističu veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim i televizijskim programima koji traje već nekoliko desetljeća, o čemu su uz talijansku administraciju redovno izvještavani i ITU i RSPG”, podsjeća se u priopćenju.

Navodi se i da se odlukom (EU)2017/899 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u Uniji propisuje oslobađanje frekvencijskog pojasa 700MHz do 30. lipnja 2020., kako bi se omogućilo uvođenje bežičnih mreža širokopojasnog pristupa u navedenom pojasu te su države članice EU dužne međusobno surađivati u provedbi navedene odluke.

Iako su za UHF pojas, ističu iz HAKOM-a, potpisani međusobni sporazumi i utvrđeni međunarodni planovi te unatoč tome što je dio problema riješen početkom 2017. godine, kada je Talijanska Republika izmijenila svoj UHF TV plan čime su izuzete frekvencije koje su najviše smetale susjednim zemljama, Hrvatska je u odnosu na Italiju imala i dalje veliki broj prijavljenih slučajeva štetnih smetnja koji proizlaze iz međunarodno neusklađene uporabe frekvencija.

To je imalo i značajan utjecaj na prenamjenu i oslobađanje harmoniziranog frekvencijskog pojasa 700 MHz te prijam hrvatskih TV programa u frekvencijskom pojasu 470-694 MHz, nakon što je Hrvatska oslobodila frekvencijski pojas 700 MHz za bežične širokopojasne mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G).

Na sastanku RSPG-a u lipnju 2021. usvojeno je RSPG mišljenje s mjerama čijim ispunjenjem se osigurava neometan rad na TV kanalima u pojasu 470 -694 MHz te neometan rad mreža pokretnih komunikacija pete generacije (5G) u pojasu 700 MHz, što je posebno važno u odnosu na provedeni postupak javne dražbe za dodjelu pojasa 700 MHz za 5G mreže u kolovozu 2021., temeljem kojega su operatorima izdane dozvole za uporabu RF spektra i započela implementacija 5G mreža u Republici Hrvatskoj.

Nakon donesenog RSPG mišljenja nastavile su se HAKOM-ove aktivnosti usmjerene na inzistiranju provedbe tog mišljenja i prestanku rada talijanskih nekoordiniranih TV odašiljača o čijim rezultatima je HAKOM izvijestio u svibnju ove godine, kada je potvrđen prestanak rada većine talijanskih odašiljača na hrvatskim frekvencija u UHF pojasu te je najavljeno isključivanje preostalih odašiljača do srpnja ove godine.

HAKOM je tijekom mjerne kampanje radiodifuzijskih smetnji koju trenutno provodi duž jadranske obale potvrdio da je Italija provela isključivanje i preostalih TV odašiljača, čime su sve mjere RSPG mišljenja provedene.

“Uklanjanjem navedenih smetnji i gašenjem preostalih talijanskih TV odašiljača koji su koristili hrvatske frekvencijske resurse u UHF pojasu osigurani su uvjeti za neometan prijam postojećih hrvatskih TV programa duž jadranske obale, kao i daljnji razvoj usluga zemaljske televizije te nesmetanu implementaciju javnih mreža pokretnih komunikacija pete generacije (5G) u Republici Hrvatskoj”, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!