Pripremite osnovu koju možete koristiti za šest jela.
Sastojci za četveročlanu obitelj za šest ručkova:
– 1 kg crnog luka
– 1 kg mrkve
– 2 kg junetine ili svinjetine
– 1 kg paprike
– 1 kg rajčice
– lovorov list
– 1 l soka od rajčice
– začini
– sol, papar
Priprema:
Isjeckati luk i mrkvu, ne mora da biti sitno. Isjeckati meso, na kockice. Staviti dinstati luk i mrkvu, pa dodati meso.
Zatim dodati sol, biber, lovorov list i druge začine koje volite. Dodati još i povrće, papriku i rajčice. Krčkati oko sat i pol ovisno o tome kakvo je meso.
Pred sam kraj kuhanja dodati i kuhanu rajčicu. Ne treba biti previše rijetko.
Kad je meso gotovo skinuti s vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Smjesu podijeliti u 6 posudica i ostaviti da se skroz ohladi. Kad se ohladi staviti u zamrzivač.
Svakog dana vaditi po jednu posudicu i dodavati je u povrće.
Prvi dan: U lonac staviti osnovu i dodati grašak. Kuhati oko pola sata. Nije potrebno dodavati ništa drugo jer su već svi začini u mesu.
Drugi dan: U osnovu dodate mahune, kratko kuhati a potom preliti jajetom i kiselim vrhnjem i zapeći u pećnici.
Treći dan: Nasjeckati glavicu svježeg kupusa i dodati osnovu. Pred kraj kuhanja dodati suhe šljive i kuhati još desetak minuta.
Četvrti dan: Isjeckati krumpir na kockice i dodati mu osnovu. Kuhati na laganoj vatri oko pola sata.
Peti dan: Staviti osnovu i dodati gotovo povrće za đuveč, kao i šaku sirove riže. Kuhati oko pola sata.
Šesti dan: Isjeckati povrće za sataraš, luk, papriku, rajčicu i staviti da se krčka. Dodati osnovu i za oko pola sata ručak je gotov.
Dobar tek!