Presuda za tzv. aferu dnevnice 27. studenoga

Crna kronika 19. stu 202015:05 > 15:06
Podijeli:
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Presuda za tzv. aferu dnevnice, u kojoj Uskok tereti bivšeg predstojnika premijerovog ureda Tomislava Sauchu i njegovu tajnicu Sandru Zeljko za lažiranje putnih naloga, bit će objavljena u petak 27. studenoga u 9 sati.

Odluku o izricanju presude donijela je predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin nakon iznošenja završnih riječi branitelja drugooptužene, Rade Baranovića.

Branitelj bivše tajnice u Vladi RH naglasio je kako tijekom sudskog postupka Uskok nije dokazao kaznena djela koja se njegovoj branjenici stavljaju na teret. ”Obrana apsolutno isključuje bilo kakvu kriminalnu djelatnost i umiješanost branjenice u kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. Posao Uskoka je ostao nedovršen”, kazao je.

”Postavlja se pitanja kako se Zeljko od pozicije svjedokinje našla na poziciji optužene, što može ukazati da je svaka administrativna tajnica u vladi mogla biti optužena. Optužujući Zeljko, tužiteljstvo je išlo linijom manjeg otpora”, dodao je Baranović. Kazao je i da Zeljko nije znala da sporna putovanja neće biti izvršena te kako ona nije imala ovlasti kontrolirati Sauchu, već obratno.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. “aferi dnevnice” izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.