“Čitanje NJE” u HNK-u Zagreb za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kultura 25. stu 202111:01
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 25. studenog, gostuje izvedbeni projekt "Čitanje NJE: Sigurna kuća" u režiji Darija Harjačeka, inspiriran svjedočanstvima štićenica Sigurne kuće u Bjelovaru.

Bjelovarsko “Čitanje NJE: Sigurna kuća” dio je šireg projekta serijala “Čitanje NJE” javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica. Projekt je pokrenula inicijativa ‘6 glumica traži autora’ glumica Tare Rosandić, Erne Rudnički i Marije Kolb, s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podzastupljenosti žena u medijima.

Izvedbeni projekt “Čitanje NJE: Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru i inspiriranih njihovim pričama.

Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta ‘6 glumica traži autora’, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke u suradnji s Udrugom Iris Bjelovar.

Režiju potpisuje Dario Harjaček, a projekt izvode glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel i Tana Mažuranić te glumac Domagoj Janković.

Nakon scenskog programa “Čitanja NJE” slijedi predavanje “Zašto ne ode(š)?” psihologinje Lorene Zec i Bjelovarčanke Ive Čatipović iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Večer će se nastaviti razgovorom s publikom, a u sklopu programa bit će izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada, proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

Uključivanje ‘6 glumica traži autora’ i ugošćavanje “Čitanja NJE”, dio je strategije repertoarne politike HNK-a u Zagrebu usmjerene na stavljanje naglaska na žensko dramsko stvaralaštvo.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja je slobodan, a na ulazu će biti potrebno predočiti covid potvrde. Cijeli će se događaj snimati, a snimka izvedbe naknadno će biti dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar