Intendant riječkog HNK iznenadio zahtjevom za razrješenjem prije kraja mandata

Kultura 27. srp 202217:31 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Intendant riječkog HNK Marin Blažević zatražio je razrješenje s dužnosti godinu dana prije kraja mandata, a iz Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca potvrdili su da će se taj Blaževićev zahtjev naći na njihovoj sljedećoj sjednici.

Riječ je o razrješenju na osobni zahtjev, a budući da Blažević dosad ničime nije pokazao da namjerava odstupiti s te funkcije, zahtjev za razrješenjem je veliko iznenađenje.

Sjednica Kazališnog vijeća održat će se u utorak, 2. kolovoza, a na dnevnom redu ima 27 točaka. Kazališno vijeće, nakon gotovo dva mjeseca, djeluje u punom sastavu. Čine ga tri predstavnika osnivača, odnosno Grada Rijeke i dva člana iz redova zaposlenika HNK, jedan kao predstavnik svih zaposlenih, a drugi predstavnik umjetnika u kazalištu. Predstavnici osnivača potvrđuju se glasanjem u Gradskom vijeću, a predstavnike HNK biraju zaposlenici na tajnom glasanju.

Krajem proljeća i početkom ljeta, ostavke na mjesta u Kazališnom vijeću dala su trojica članova, pa je to tijelo bilo bez kvoruma i nije moglo donositi odluke. Ostali su predstavnici osnivača, Bojan Šober i Zvonimir Peranić.

Sredinom srpnja kao predstavnik svih zaposlenih u HNK izabran je operni pjevač Slavko Sekulić, a kao predstavnik umjetnika dramski prvak Dražen Mikulić. Obojica su javno iskazivali neslaganje s načinom upravljanja HNK. Konačno je, kao peti član vijeća, predstavnik Grada Rijeke, izabran umirovljeni scenograf riječkoga HNK Dalibor Laginja.

Posljednjih mjeseci u riječkim kulturnim krugovima, pa i na političkoj sceni intenzivirali su se razgovori o stanju unutar riječkoga HNK te upravljanju tom kućom. Najčešće su kritike bile na autoritarni model upravljanja, selektivno kažnjavanje ili nagrađivanje zaposlenika i narušene međuljudske odnose unutar kuće.

Marin Blažević je s ansamblom Opere riječkoga HNK trenutno u Finskoj, na gostovanju na uglednom Savonlinna opernom festivalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!