Možda su ukusne, ali neke namirnice mogu biti razlog vašeg neugodnog zadaha. Neke namirnice mogu biti odgovorne za tu neugodnu pojavu, a druge mogu pomoći da se neugodnog zadaha riješite. Donosimo popis namirnica koje biste trebali konzumirati i onih koje biste trebali izbjegavati.
Koje namirnice uzrokuju neugodan zadah?
1. Riba iz konzerve
Bilo da se radi o tuni, inćunima ili nekoj drugoj riba, njihov miris je prepoznatljiv, a takav će biti i vaš zadah. Proces oksidacije ribe započinje čim se ona stavi u konzervu i upravo to uzrokuje jak miris koji će se zadržati i u našim ustima.
2. Sir
Nisu svi sirevi “smrdljivi”, ali neke su vrste poznate upravo radi jake arome. Kada bakterije razgrade laktozu, lipide i proteine koji se u siru nalaze, stvara se sumporvodik koji je odgovoran za neugodan zadah.
3. Alkohol
Nije namirnica ali je čest uzrok neugodnog zadaha. Ako ste kad alkohol pili vjerojatno znate da je jako teško prikriti njegov miris. Alkohol djeluje i kao diuretik pa će uzrokovati suhoću usta, a kada u ustima nedostaje sline da miris ispere, neugodan zadah će se zadržati. Uz to, alkohol se apsorbira u krvotok, a izlazi kroz pluća i zato ćete dugo osjetiti njegov “miris” u ustima.
4. Kava
Iako se radi o napitku, kava mora biti na ovom popisu i svima nam je poznat taj zadah po kavi. Sama kava nema neugodan miris, ali to se mijenja nakon što se popije. Razlog je sličan kao i s kavom: suši usta i tako dozvoljava bakterijama da se množe.
5. Češnjak
Ako ste zaključili da je češnjak uzrok neugodnog zadaha, niste umislili. On sadrži dvije vrste spojeva sumpora koje kada dođu u krvotok prolaze kroz želudac i izlaze kroz pluća, što znači da ćete neko vrijeme “uživati” u mirisu češnjaka. Kad kažemo neko vrijeme, mislimo na dan-dva…
6. Hren
Alil izotiocijanat je organosumpor koja prevladava u hrenu i odgovorna je za njegov jak miris. Možda ovaj podatak niste znali, ali taj jak miris služi kako bi odbio gladne nametnike od hrena. No kako se za hren može pohvaliti protuupalnim svojstvima, ponekad u njemu uživajte.
7. Luk
Nezaobilazan sastojak brojnih jela na žalost uzrokuje i neugodan zadah, a kako sadrži slične komponente kao i češnjak, rezultat je sličan.
8. Proteini
Jeste li kad čuli za keto zadah? On je posljedica keto dijete koja je puna proteina. Ne samo da će namirnice poput jaja, mesa i mliječnih proizvoda uzrokovati zadah po amonijaku, već se i masne kiseline razgrađuju u ketone, pa tako dolazi i do metalnog okusa u ustima.
9. Ljute papričice
Ovakve će namirnice vaš će jezik prekriti jakim mirisom začina, a ako ga vi osjetite, vjerujte i drugi će.
10. Umak od rajčice
U pitanju je najpopularniji umak, ali on može utjecati i na zadah. Bakterije se vole množiti u okolini koja je kisela, a uz to rajčica može uzrokovati i povrat kiseline iz želuca u usnu šupljinu što će samo pogoršati situaciju.
Koje namirnice mogu pomoći ako vas muči neugodan zadah
1. Jabuke
Jabuka ne samo da će prevenirati odlazak liječniku već će pomoći i da se riješite naslaga na jeziku i tako osvježite dah. Žvakanje jabuke potiče i proizvodnju sline a tako se ispiru bakterije iz usne šupljine.
2. Trešnje
Nakupina loših bakterija na jeziku može uzrokovati proizvodnju metil merkaptana, neugodnog plina koji ima miris trulog zelja. Upravo trešnje mogu pobijediti taj proces i neutralizirati miris.
3. Cimet
Često se u proizvodima za osvježavanje daha nalazi i cimet, a za to postoji dobar razlog. Cimet sadrži esencijalna ulja koja se bore protiv bakterija, a miris ovog začina je toliko ugodan i jak da će potisnuti svaki drugi miris.
4. Hrskavo povrće
Mrkva, celer, krastavac… to su namirnice koje će potaknuti proizvodnju sline i tako pomažu pri osvježavanju daha. Grickajući ove namirnice čistite i zube, a kako neke sadrže i velike količine vode, spriječit će dehidraciju.
5. Đumbir
Đumbir je dobro poznat po tome da umiruje bol u trbuhu, ali možda niste znali da đumbir i čaj od đumbira mogu neutralizirati neugodne mirise? Njegovi sastojci, koji mu i daju okus, stimuliraju enzime u slini koji razgrađuju komponente koji uzrokuju neugodan zadah, piše Ordinacija.hr.
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj je pun antibakterijskih komponenti koje će u korijenu srezati problem sa zadahom tako što će smanjiti razvoj bakterija za 30 posto.
7. Začini
Vrlo kratko – koristite začine poput mente, Perišina, ružmarina ili bosiljka kako bi neutralizirali loš zadah.
8. Zeleno lisnato pvorće
Osim što nude pregršt dobrobiti za zdravlje, ono je odlično za osvježavanje zadaha.
9. Limun i naranče
Vitamin C koji se nalazi u limunu će onemogućiti bakterijama da se množe ali i pomoći pri održavanju cjelokupnog zdravlja usne šupljine.
10. Jogurt
Jogurt je ukusan, a kako i sami možete očekivati, probiotici koji se u njemu nalaze su pravi heroji i kada je u pitanju rješavanje neugodnog zadaha.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.