Kuhinje bi trebale biti ispunjene korisnim i smislenim predmetima, no često to postanu pretrpane prostorije pune stvari koje se rijetko ili nikad ne koriste, a problem je često i organizacija predmeta.
Stručnjaci za unutarnji dizajn za Insider su otkrili kojih se stvari i elemenata iz kuhinje trebamo riješiti jer samo stvaraju zbrku.
Rasčistite radnu plohu
Ako nešto u kuhinji mora biti čisto, onda je to radna ploha. Ništa ne ostavlja dojam neurednosti i prljavštine kao zatrpana radna ploha, ističu stručnjaci.
Ako na njoj imate puno stvari , onda je teže i kuhati i počistiti plohu. Riješite se svih bespotrebnih papira i sitnih predmeta koje ne koristite na dnevnoj bazi. Riješite se i ukrasa, ondje stvarno nisu potrebni.
Izbjegavajte otvorene police
Stručnjaci za unutarnji dizajn ističu da su otvorene police u kuhinji loša opcija. “One vizualno stvaraju nered i zahtijevaju stalno čišćenje i pospremanje da bi izgledalo dobro”, napominju.
Ako već želite nešto izložiti u kuhinji, radije odaberite ormarić sa staklenim vratima, tako će se skupljati manje prašine.
Ne treba vam zavidna kolekcija čaša za vino
Koliko god voljeli piti vino, doista vam ne treba baš svaka vrsta vinske čaše. Osim ako ne živite u dvorcu s vinskim podrumom i pomoćnim osobljem, dovoljne su vam svenamjenske vinske čaše i eventualno posebne za šampanjac.
Stručnjaci savjetuju ulaganje u finiji set čaša za formalne prilike, a za svekodnevnu upotrebu koristite neke jeftinije.
Poklonite ili prodajte set noževa
Osim ako niste profesionalni kuhar, onda vam ne trebaju 24 različita noža. Premda će vam trgovci pokušati prodati mali milijun raznih noževa, trebaju vam samo tri, tvrde stručnjaci – veliki kuharski nož, nazubljeni nož za kruh i jedan mali oštar nož.
Radije uložite u kvalitetna tri noža, nego set od 30 prilično beskorisnih.
Reorganizirajte ili poklonite goleme kuharice
Premda mogu poslužiti kao sjajna inspiracija, kuharice također mogu zatrpati prostor i stvoriti vizualni kaos. Riješite se onih koje ne koristite svaki dan.
Ako primjerice koristite jedan ili dva recepta iz jedne kuharice, radije ih kopirajte ili prepišite umjesto da čuvate cijelu knjigu.
Riješite se ukrasa na ormarićima
Kuhinja prvenstveno mora djelovati čisto i prostrano, a razni sitni ukrasi na ormarićima samo pridonose vizualnom kaosu, a o skupljanju prašine da ne govorimo.
Umjesto sitnih predmeta i ukrasa u kuhinji će bolje izgledati biljka.
Ukrasi s generičkim frazama su bespotrebni
Tko god vam dođe u goste, znat će da se nalazi u kuhinji i ako u njoj na zidu nema goleme vilice ili žlice s porukom o hrani.
Stručnjaci savjetuju da umjesto toga odaberete neko lijepo umjetničko djelo koje će se u klopiti u atmosferu kuhinje.
Bacite stare kuhinjske krpe
Krpe pune mrlja koje se više ne mogu oprati, samo narušavaju izgled kuhinje. Riješite se onih kojima je prošao rok trajanja.
Bacite začine koje nikad ne koristite i ako im je prošao rok trajanja
Ponekad smo skloni čuvanju začina i preko roka trajanja. No, premda su to suhi začini koji doista mogu dugo trajati, i oni imaju rok pa ga provjeravajte s vremena na vrijeme.
Također, sigurno imate neke začine koje nikad ne koristite – riješite ih se.
Trebate li stvarno pekač za kruh?
Krasno je s vremena na vrijeme ispeći domaći kruh, no rijetko koja zaposlena osoba to radi na redovnoj bazi.
Premda je pekač za kruh odlična opcija, radi se o najčešće golemim i skupim aparatima. Ljudi su tisućama godina pripremali kruh u kuhinjskoj posudi, ističu stručnjaci, pa nema ni sad potrebe za posebnim aparatima.
Osim ako ne pečete kruh svaki dan, pekač doista nije nužan dio kuhinje.
Sredite ladicu punu “smeća”
Gotovo svaka kuhinja ima barem jednu ladicu koja je u pravilu ispunjena potpuno beskorisnim sitnicama poput menija za dostavu, sitnih pakiranja kečapa i primjerice starih baterija.
Sve te stvari zamijenite potrepštinama za kuhanje koje redovno koristite.
Bacite sredstva za čišćenje koja ne koristite
Kuhinja će djelovati urednije i čišće ako se riješite stvari koje baš ne koristite. To se posebno odnosi na prostor ispod sudopera koji je često zatrpan bespotrebnim sredstvima za čišćenje.
Sredstva koja su već poluprazna stavite na početak ormara kako biste ih što prije potrošili, a ona koja ne koristite, stavite u spremište.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!