Tekućina iz konzerve slanutka može se pomiješati sa šećerom te istući 'snijeg' za pripremu slanih i slatkih jela.
Francuski chef Joel Roessel potkraj 2014. godine otkrio je da miksanje tekućine iz konzerviranog slanutka pretvara istu u pjenu nalik na tučeni bjelanjak, piše Pun Kufer. Kasnije je američki slastičar Goose Wohlt imenovao ovu namirnicu aquafaba te pokrenuo Facebook stranicu Vegan Meringue-Hits and Misses koja okuplja više od 45.000 entuzijasta te na kojoj isti dijele informacije o kuharskim pokušajima s ovom namirnicom.
Aquafaba je tekućina iz konzerve slanutka, ali podrazumijeva i vodu koja ostaje nakon kuhanja raznih mahunarki i grahorica kod kuće. Iskoristiti se može kao zamjena za tučene bjelanjke s dodatkom šećera u kolačima poput makrona i raznih mousseva. Može igrati ulogu veziva za pripremu veganskih burgera ili poslužiti kao emulgator za pripremu majoneze bez dodatka jaja.
Iako se od ove tekućine ne može pripremiti klasična ‘jaja’ na kajganu ili quiche, neki je koriste umjesto jaja za pripremu palačinki. Najbolje od svega, ne postoje zdravstveni rizici za konzumaciju ove hrane, jer se može jesti i sirova, što nekad može biti problem kod svježih jaja kod kojih nije poznato koliko su stara i jesu li pravilno skladištena.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.