Svibanj je idealno vrijeme kad je bazga u punom cvatu, a sok od bazge vjerojatno vas podsjeća na okuse djetinjstva. Zašto ne biste napravili svoj sirup od bazge? Evo recepta.
Sastojci:
30 cvjetova bazge
3 litra vode
4 dekagrama limunske kiseline
3 limuna
3 kilograma šećera
Priprema:
Cvjetove bazge potopite u vodu i dodajte limunsku kiselinu te limun narezan na kriške. Sve promiješajte i ostavite da 24 sata stoji na hladnom i tamnom mjestu. Nakon što su prošla 24 sata, sok iscijedite i dodajte šećer te smjesu još jednom promiješajte. Potom sve ponovno ostavite da odstoji 24 sata ili dok se šećer ne otopi, s tim da povremeno promiješate tekućinu. Nakon što se šećer otopio, sirup je spreman za točenje u staklene boce, u kojima ih, na tamnom i hladnom mjestu, možete čuvati i do godinu dana.
Važno je samo ubrati zrele, potpuno rascvjetale snopove bazge, a nastojte ih brati s onečišćenoga grma, kako ne biste pobrali zagađene cvjetove, koji nikako nisu dobra opcija, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.