Hrana koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja

Lifestyle 20. velj 201815:04 > 15:09
Pixabay

Iako se čini logičnim da bi svaku namirnicu prije kuhanja trebalo oprati, kod nekih ta praksa čini više štete nego koristi. Pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija i ostalih negativnih posljedica.

Bright Side navodi popis hrane koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja ili pečenja.

1. Jaja – Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna tvar kako bi ih se zaštitilo od zaraze bakterijom. Voda uništava ovu zarazu.

2. Piletina – Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuhanja rijšiti problem bakterija, no time će ih se samo proširiti na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog špricanja vode.

3.Ostalo meso – Isto kao i s piletinom, ne biste trebali prati ni svinjetinu, janjetinu, govedinu… Bakterija ćete se umjesto vodom riješiti visokom temperaturom prilikom kuhanja ili pečenja. Ako želite maknuti višak mesnog soka s površine, upotrijebite papirnati ručnik i nakon toga dobro operite ruke.

4. Tjestenina – Kulinarski chefovi upozoravaju da pranjem tjestenine uklanja škrob koji bolje upija umak. Tjesteninu možete isprati jedino nakon kuhanja ako je želite upotrijebiti u salatu.

5. Gljive – Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnatim ručnikom, umjesto da ih se dugo drži pod vodom ili ih se potapa. Ako ih se ide kratko isprati to treba napraviti isključivo prije kuhanja.

Za razliku od ovih pet namirnica, tu su i one koje bi uvijek trebalo oprati.

1. Voće i povrće s jestivom korom – I ako vam se čini da je voće i povrće koje planirate pojesti čisto, svejedno ga operite. Naravno, bez sapuna. Nakon hladnog tuša osušite namirnice papirnatim ručnikom.

2. Konzerve – Bakterije ne mogu ući dok su zatvorene, ali mogu preko poklopca ako ih ne operete prije otvaranja.

3. Voće i povrće s nejestivom korom – Bez obzira kako ih gulite bakterije će doći do jestivog dijela. Zbog toga je dobro oprati i hranu poput dinje ili lubenice.

4. Orašasti plodovi – Trebalo bi ih oprati čak i ako su oguljeni jer nikad ne znate kako su bili skladišteni. Uz to, pranjem ćete ukloniti fitinsku kiselinu koja orašaste plodove štite od parazita, a mogu naštetiti organizmu.

5. Sušeno voće – Ova namirnica se smatra jednom od najprljavijih. Čak i ako ste ga kupili u lijepom pakiranju operite ga ili čak potopite nekoliko sati, piše Večernji.