Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo. Tu je i popis hrane koja može u duboko zamrzavanje i na koliko dugo.
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune…
Neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i zašto:
Kuhana tjestenina
Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
Već odmrznuta hrana
Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
Umaci
Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu, pišu 24 sata.
Kečap
Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.
Pržena hrana
Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado
Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Svježi začini
Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako – nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
Konzervirana hrana
To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
Krušne mrvice
Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.
Krastavci
Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.
U duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih, pišu 24 sata.
Namirnica koje mogu u duboko zamrzavanje i na koliko dugo:
Kruh, pecivo i kolači
Pečeni kruh i pecivo – 2 do 3 mjeseca
Nepečeni kruh i pecivo – mjesec dana
Keksići od prhkog tijesta – 6 do 8 mjeseci
Pečeni kolači svježi – mjesec dana
Pečene voćne pite – 6 do 8 mjeseci
Nepečene voćne pite – 2 do 4 mjeseca
Palačinke – 3 mjeseca
Vafli – mjesec dana
Cheesecake – 2 do 3 mjeseca
Meso
Janjetina i teletina – 9 mjeseci
Svinjetina s kostima – 4 do 6 mjeseci
Svinjetina bez kosti – 4 do 12 mjeseci
Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci
Govedina bez kosti – do 12 mjeseci
Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci
Komadi piletine ili puretine – 9 mjeseci
Mljevena puretina ili svinjetina – 3 do 4 mjeseca
Iznutrice – 3 do 4 mjeseca
Divljač – 3 do 4 mjeseca
Kuhana šunka – 2 mjeseca
Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 mjeseca
Slanina – mjesec dana
Kobasice – 1 do 2 mjeseca
Kuhano ili pečeno meso – 2 do 3 mjeseca
Hrenovke – 1 do 2 mjeseca
Pržena piletina – 4 mjeseca
Jela od peradi – 4 do 6 mjeseci
Hrana iz mora
Bijela riba – 6 mjeseci
Plava riba – 2 do 3 mjeseca
Dimljena riba – 2 mjeseca
Kuhana riba – 4 do 6 mjeseci
Kamenice – 2 do 3 mjeseca
Jastog – 12 mjeseci
Svježi škampi i jakobove kapice – 3 do 6 mjeseci
Lignje i školjke – 3 do 6 mjeseci
Mlječni proizvodi i jaja
Maslac – 6 do 9 mjeseci
Margarin – 12 mjeseci
Mlijeko – 3 do 6 mjeseci
Svježi sir – mjesec dana
Tvrdi sir – 6 mjeseci
Sladoled – 2 mjeseca
Jogurt – 1 do 2 mjeseca
Sirova jaja (bez ljuske) – mjesec dana
Citrusno voće – 3 mjeseca
Ostalo voće – 9 do 12 mjeseci
Orašasti plodovi – 3 mjeseca
Povrće – 8 do 12 mjeseci
Ostalo:
Temeljac od mesa – 2 do 3 mjeseca
Juha od mesa – 2 do 3 mjeseca
Gulaš od mesa – 3 do 4 mjeseca
Juhe i gulaši bez mesa – 2 do 3 mjeseca
Svježe napravljen sok – 6 mjeseci
Složenac – 3 mjeseca
Pizza – 1 do 2 mjeseca
Začinsko i ostalo bilje – 12 mjeseci
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.