Pileće meso može, zbog bakterija, biti prijetnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba. Jedna od najvećih pogrešaka zasigurno je to što pileće meso mnogi ostavljaju na sobnoj temperaturi predugo. Idealni su to uvjeti za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sustav.
Piletinu odmrzavajte na tanjuru, pokrijte ga folijom i stavite na dno hladnjaka, a ne pri vrh. Riječ je o tome da na pojedinim dijelovima hladnjaka temperatura varira, posebice pri vrhu ili u vratima, a najniža je upravo u donjem dijelu.
Ne biste ga trebali ispirati prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu: Samo ga začinite i pecite.
Nemojte koristiti dasku za rezanje nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu, ako je nakon toga niste oprali. Isto vrijedi i za nož ili vilicu.
Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u doticaj s mesom, kako ne biste prenijeli moguće bakterije na druge namirnice, piše Večernji list.
Ako ste pileće meso dirali rukama, svakako nemojte zaboraviti dobro oprati ruke nakon toga prije nego nastavite s pripremom ostalih namirnica.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.