Slasna pizza od cvjetače sadrži daleko manje kalorija od klasične pizze i idealna je za sve one koji žele pripaziti na prehranu, a istovremeno uživati u hrani. Veliki plus je i to što ne morate čekati da se tijesto digne pa će vam za pripremu ove zdrave pizze trebati puno manje vremena.
Ovaj je recept prije nekoliko godina doživio bum na internetu, a s dolaskom ljeta ponovno smo ga se sjetili. Slasna pizza od cvjetače zdrava je alternativa klasičnoj pizzi i idealan prijedlog za ručak ili večeru za sve one koji žele istopiti kilograme, piše tportal.
Obzirom da ne sadrži tijesto, recept je prikladan i za sve one koji su netolerantni na gluten, a ovisno o dodacima za koje se odlučite, pizzu možete prilagoditi i vegetarijancima. Inače, ova je pizza poznata i kao keto pizza jer sadrži jako malu količinu ugljikohidrata.
Tijesto se dobiva mješavinom tri glavna sastojka: cvjetače, jaja i sira te začina koji se spljošte u plehu peku dok ne dobijemo lijepu zlatnu koricu. Smjesu možete i zamrznuti pa pizzu pripremiti kada vam na večeru stignu iznenadni gosti ili kada zbog manjka vremena poželite brzinski ručak.
Sastojci
– Otprilike 1,5 kg očišćene cvjetače
– Sir (gauda, mozzarella, parmezan i sl.)
– 1/3 šalice mekog sira (primjerice kozji sir)
– 1 jaje
– začini po želji (sol, papar, češnjak u prahu, itd.)
Za dodatke će vam trebati šalša koju možete napraviti i sami te sve ono što inače stavljate na pizzu poput ribanog sira, šunke/pancete/pršuta, gljiva, origana, svježeg bosiljka, maslina itd.
Priprema
1. Prvi korak je priprema cvjetače. Uklonite listove i narežite cvjetaču na manje komade i ubacite u električnu sjeckalicu. Cvjetaču možete i naribati, ali će to usporiti proces pripreme.
#related-news_0
2. Usitnjenu cvjetaču stavite pet minuta u mikrovalnu kako bi otpustila vlagu. Pustite je da se ohladi, prebacite je u vrećicu za cijeđenje ili gazu i dobro stisnite da iscuri višak vode.
3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte komadiće cvjetače, sir, jaje i začine. Rukama sve zajedno promiješajte stiskajte prstima kao da mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Lim prekrijte papirom za pečenje i na njega prebacite smjesu. Oblikujte tijesto u ravnomjerni krug promjera cca. 23 centimetara i pritisnite prstima na debljinu koju želite.
5. Koricu pecite 25 minuta. Zatim je izvadite iz pećnice, premažite šalšom i dodajte dodatke po želj. Potom pizzu vratite u pećnicu i pecite 10 minuta.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.