Pet opasnih kućnih stvari koje treba maknuti djeci s vidika

Lifestyle 30. lis 201510:37 > 10:44
Morgue File (Ilustracija)

Sigurno ste čitali zastrašujuće priče o djeci koju su svojim radoznalim ručicama dohvatila razna sredstva za čišćenje ili nekako drugačije stradala u kući.

Najuobičajene stvari kojih ima u svakom domu i na koje treba iznimno paziti su sljedeće.

1. Paracetamol i pripravci željeza

Lijekove je najbolje držati u zaključanom ormariću za lijekove, jer ostavimo li ih na kuhinjskom stolu mogu biti smrtni ako stignu u krive ruke.Doktor Chueng, glavni pedijatar iz bolnice Prince of Wales kaže da je najviše trovanja djece vezano za lijekove, a najčešće se tu radi o paracetamolu koji se ne čini opasan i reakcija je zakašnjela. Osobito su opasni nadomjestci željeza, jer tijelo apsorbira željezo jako dobro i teško ga je ekstrahirati.

2. Voda

Utapanje je drugi najveći uzrok smrti kod djece, a to se može desiti i u razmjerno maloj količini vode. Čak mali kabao vode koji je možda zaboravljen u vrtu, sa svega 10 do 20 centimetara vode u njemu, može biti fatalan za dijete. Nikad ne skidajte oči sa djeteta dok se kupa i provjerite da oko kuće nemate zaboravljenih spremišta vode.

3. Rolete, zavjese, kablovi

Puno je slučajeva da su se djeca ugušila igrajući se sa gurtnama za regulaciju roleta. Ali tu su i drugi kablovi koji su očiti, kako od tostera do grijača vode, koji su opasnost i zbog davljenja, ali može se dogoditi i da aparat koji su povukli padne na njih.

4. Baterije

Osobito su štetne baterije ako ih progutaju, što je vrlo omiljena aktivnost kod djece u rukovođenju “bezopasnim” stvarima. One se počinju probavljati i otapati pod djelovanjem probavnh sokova, što oslobađa teške metale koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

5. Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje nisu privlačna djeci za piće, jer imaju oduran okus. Ali ako znatiželjno dijete proba liznuti i malu količinu izbjeljivača ili sredstva za čišćenje pećnice, može nastati velika šteta u obliku opeklina oko usta i nosa, zbog čega mogu imati probleme s disanjem, piše Telegram.hr.