Piti pet šalica kave dnevno, dodati malo više soli od dosadašnjih preporuka i ne bježati od kolesterola koji više nije toliko “opasan” – sažetak je novih američkih smjernica za prehranu koje su naišle na niz komentara, i podrške i otpora. Iz smjernica koje donosi tamošnji nadležni federalni ured za poljoprivredu i zdravlje izbačen je i – doručak.
Taj obrok, koji se dosad smatrao najvažnijim u danu, u posljednjem izdanju smjernica, koje teoretski određuju kako bi trebao izgledati tanjur Amerikanaca, nije ni spomenut.
“Nove smjernice nemaju veze s fiziologijom, nego sa stilom života koji se promijenio. Sada je stil života takav da je vrijeme za doručak pomaknuto. Usto, gubimo interes za doručak jer imamo kasnu večeru”, objašnjava dr. Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica za Večernji list, ističući da do ove promjene nije došlo zato što je doručak postao nebitan obrok.
Nadalje, “izbrisana” je maksimalna granica soli od 2,3 grama dnevno za sve dobne skupine. Dosad su smjernice, koje se inače revidiraju i izdaju svakih pet godina, spomenutu količinu soli savjetovale samo za odrasle osobe u dobi do 51 godine. Za one starije od toga te za kronične bolesnike preporuka je bila 1,5 grama soli dnevno. Sada je ta granica izjednačena, s tim da se mora napomenuti kako se tih 2,3 grama soli dnevno odnosi na sol koju direktno unosimo u organizam, a ne na onu skrivenu koja se nalazi u mnogim namirnicama i proizvodima. Upravo je takav “labaviji” stav prema soli, često apostrofiranoj kao tihom ubojici, jedna od ključnih promjena. I dr. Martinić promjenu te preporuke, ne samo u ovim smjernicama, naziva najvećom koja se dogodila u posljednjih 25 godina u dijetetici.
Upravo je kolesterol naišao na niz kritika u američkoj javnosti te su i znanstvenici koji stoje iza posljednjeg izdanja smjernica prozvani za povezanost s industrijom. Objavljen je i podatak da mnogi od njih dolaze iz ustanova čije radove često financiraju veliki proizvođači.
Javili su se i proizvođači pića s obzirom na to da je limitiran unos šećera na maksimalnih deset posta od ukupno unesenih kalorija. Oni pak smatraju da svojim proizvodima “bez šećera” pridonose zdravom načinu prehrane. Glas su dignuli i oni koji su primijetili kako smjernice, koje inače čine osnovu za jelovnike u američkim školama, vrtićima, bolnicama…, nisu izbacile crveno meso, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.