Jednostavni načini da uštedite na grijanju

Biznis 10. lis 202210:22
Shutterstock/Ilustracija

Zbog najavljenih porasta režija ove zime, mnogi od nas već su krenuli tražiti načine kako smanjiti potrošnju plina i električne energije u domovima.

Guardian donosi nekoliko najjednostavnijih ideja koje bi vam mogle pomoći kontrolirati troškove:

Snizite temperaturu na termostatu s 20 na 19 stupnjeva

Ako glavni termostat u svom domu snizite za samo jedan stupanj, to će se odmah odraziti na vašim računima, a vjerojatno razliku u temperaturi nećete ni osjetiti.

Stručnjaci predlažu da pokušate smanjiti temperaturu na jedan dan i pratite je li vam ugodno. Ako se osjećate dobro, sljedeći dan ju smanjite za još jedan stupanj.

Većina obitelji zadovoljna je s temperaturom negdje između 18 i 21 stupnjeva, ali domovi moraju biti topliji ako u njima žive stariji ili nemoćni.

Prema britanskoj stranici Simple Energy Advice, snižavanje temperature za samo jedan stupanj vaš će račun za grijanje umanjiti za čak 10 posto.

Zagrijte sebe, a ne prostoriju

Kada su energetske kompanije u Britaniji svojim kupcima savjetovale da se griju grleći svoje kućne ljubimce, javnost je s pravom zgroženo reagirala.

Ipak, postoje očiti koraci koje možete poduzeti da bi vam bilo toplo: nosite topliju odjeću, uložite u mekane prekrivače. Trgovine su pune udobne, tople odjeće kao što su deke s kapuljačom ili jednodijelne pidžame.

Ako radite od kuće, dodatni sloj odjeće pomoći će vam da zadržite nižu temperaturu na termostatu, a svejedno će vam biti udobno.

Rudy and Peter Skitterians / Pixabay, Ilustracija

Zadržite toplinu u domu

Nema smisla da pojačavate grijanje ako topli zrak izlazi kroz dimnjak ili ispod vrata, a postoje jeftini načini da to ispravite. Možete napraviti vlastite izolatore za unutarnja vrata – zarolajte ručnike i stavite ih ispod vrata.

Ako imate dimnjak koji ne koristite, začepite otvor balonom za dimnjake.

Britanska udruga za štednju energije procjenjuje da se na taj način godišnje može uštedjeti oko 65 funti (560 kuna).

Izolirajte svoje potkrovlje

Prema podacima britanske udruge za štednju energije, dobro izolirano potkrovlje u stambenim zgradama uštedjet će vam oko 355 funti godišnje (preko 3.000 kuna), a ako živite u kući, ušteda se penje na preko 5.000 kuna.

Ovaj posao možete učiniti i sami: Staklenu vunu stavite između greda. Na internetu možete pronaći video tutoriale koji će vam pokazati kako to učiniti. Izoliranje potkrovlja investicija je koja će vam se isplatiti za nekoliko godina.

Pixabay / Ilustracija

Promijenite način na koji obavljate kućanske poslove

Pranje odjeće na višim temperaturama troši i više energije, što znači da ćete uštedjeti ako smanjite temperaturu. Udruga za štednju energije preporuča da odjeću perete na 30, umjesto na 40 stupnjeva, čime štedite čak 40 posto energije koju potrošite tijekom godine.

Optimizirajte rad vaše perilice tako da ćete prati odjeću samo kad je perilica puna.

Korištenje sušilice također povećava troškove pa pokušajte odjeću sušiti na zraku ili grijalici. Ako morate koristiti sušilicu, prethodno odjeću u perilici stavite na najviši stupanj centrifuge.

Ugasite grijanje u prostorijama koje ne koristite

Mnogo kućanstava odgađat će uključivanje grijanja koliko god mogu. Ipak, jednom kad uključite grijanje, možete smanjiti potrošnju ako pametno grijete samo prostorije koje koristite.

Također, odmaknite namještaj od radijatora jer to sprječava topli zrak da slobodno cirkulira prostorijom. Štogod odlučite, nemojte zaboraviti ispustiti zrak iz radijatora: To će povećati učinkovitost grijanja.

Radijator, grijanje, toplina
Unsplash / Ilustracija

Ugasite uređaje i lampe koje ne koristite

Isključivanje iz struje uređaja koje ne koristite također će vam umanjiti račune. Računala, podno grijanje, grijači za ručnike… Sve su to pomagala koja često ostavimo uključena u struju, a da ni ne primijetimo.

Nećete uštedjeti bogatstvo, ali jednostavno je ugasiti svjetlo kada izlazite iz prostorije.

Promijenite način kuhanja

Nedavna istraživanja pokazala su da se stotine kuna mogu uštedjeti ako odaberete efikasnije metode kuhanja.

“Mikrovalne pećnice, slow cookeri i friteze jeftiniji su od pećnica”, kaže stručnjak za energiju, Ben Gallizzi.

Također možete kuhati i više hrane odjednom, koristiti posude ispravne veličine i ne dodavati previše vode u čajnike.

Studije pokazuju da je najjeftinije hranu pripremati u mikrovalnoj.

Odaberite tuširanje umjesto kupki

Petominutnim tuširanjem potrošit ćete otprilike petinu vode koju biste potrošili pripremanjem kupke. Što manje vode trošite, to vam je i manja potrošnja energije potrebne za zagrijavanje vode i time će vam manji biti i računi. Na zagrijavanje vode odlazi otprilike 20 posto potrošnje plina u kućanstvu, a efikasni tuševi mogu smanjiti potrošnju vode za čak 40 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar