Manje poznata, ali vrlo hranjiva namirnica, muscovado šećer, često se dodaje u razne kekse, slastice i bombone.
Riječ je o šećeru tamne smeđe boje koji sadrži prirodnu melasu, zdravi i hranjivi nusprodukt šećera. Obično je vlažan, dok okus muscovado šećera mnogi uspoređuju s karamelom. Naziva se i Barbados šećerom ili khadom, iako se u Hrvatskoj prodaje pod nazivom muscovado.
Glavna razlika muscovado šećera i običnog bijelog šećera je u tome što se proizvode drugačijim metodama. Najveći proizvođač je Indija.
Što je muscovado šećer?
Muscovado šećer proizvodi se ekstrakcijom soka šećerne trske te se u njega dodaje limeta. Taj spoj se tada mora prokuhati do određene temperature da ispari sva tekućina, a onda se pretvara u šećerne kristale. Finalni proizvod je vlažni i smeđi muscovado šećer čija tekstura podsjeća na mokri pijesak.
Što se tiče kalorijske vrijednosti muscovado šećera, jednaka je kao i kod običnog šećera te sadrži oko 4 kalorije po gramu. Osim toga, dio sastojaka su magnezij, kalcij, željezo i kalij. Uz minerale sadrži antioksidanse poput galne kiseline i drugih polifenola koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovi minerali zbog načina pripreme ipak ostaju u ovom šećeru, dok u nekim drugim vrstama istih nema.
Iako je nutricticijski nešto bolji od bijelog rafiniranog šećera, ne preporučuje se pretjerana konzumacija. Prevelika količina šećera utječe na stvaranje raznih bolesti vezanih uz visoke razine lošeg kolesterola, nakupljanja masti te povišene razine šećera u krvi ili dijabetesa.
Kako koristiti muscovado šećer?
Premda se radi o šećeru, muscovado šećer jako dobro odgovara uz slana jela poput barbecue umaka, salata ili premaza preko mesa.
Evo nekoliko načina kako se koristi muscovado šećer:
– barbecue umak – pri izradi ovog umaka inače se koristi smeđi šećer, no muscovado je bolja opcija jer je više karameliziran te će pojačati dimljeni okus
– izrada slastica – muscovado šećer se odlično sljubljuje s cimetom i čokoladom te će biti dobar odabir pri izradi biskvitnih kolača ili muffina
– kava ili crni čaj – dodavanjem muscovado šećera u kavu dobit ćete blago karamelizirani okus, različit od onoga koji dobijete od bijelog šećera, a cijela kombinacija će biti još bolja ako u kavu ili čaj dodajete malo mlijeka
– kokice – iako smo navikli na slane kokice, pokušajte na njih prije pečenja staviti malo kokosovog ulja i muscovado šećera za karamelizirani užitak
– salata – ovaj šećer uz sojin umak ili acceto balsamico može biti dobar sastojak za salatu kako bi joj dodali malo slatkoće
Cijena muscovado šećera
Ova vrsta šećera može se kupiti u većim trgovinama poput Konzuma i dm-a, ali i u prodavaonicama zdrave prehrane. Obično se prodaje u pakiranju od 500grama i tada je cijena muscovado šećera od 15 do 20 kuna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!